Italijanski arhitekt predstavil načrt za nov viadukt

Po načrtu Renza Piana bi na mostu postavili 43 svetilk, po eno za vsako žrtev nesreče. Vse delo je pripravljen opraviti brezplačno.
Fotografija: Avtocestni viadukt Morandi, ki se je vil nad gosto poseljenim delom tega pristaniškega mesta, se je v dolžini približno 100 metrov porušil med nevihto 14. avgusta. FOTO: Luca Zennaro/AP
Odpri galerijo
Avtocestni viadukt Morandi, ki se je vil nad gosto poseljenim delom tega pristaniškega mesta, se je v dolžini približno 100 metrov porušil med nevihto 14. avgusta. FOTO: Luca Zennaro/AP

Italijanski zvezdniški arhitekt Renzo Piano je predstavil načrt za nov avtocestni most, ki bi nadomestil porušeni viadukt v Genovi. Avtocestni viadukt Morandi, ki se je vil nad gosto poseljenim delom tega pristaniškega mesta, se je v dolžini približno 100 metrov porušil med nevihto 14. avgusta, pri čemer je umrlo 43 ljudi.

80-letni arhitekt, ki je zasnoval pariški Centre Pompidou in berlinski Potsdamer Platz, se je rodil v Genovi. FOTO: Benoit Tessier/Reuters
80-letni arhitekt, ki je zasnoval pariški Centre Pompidou in berlinski Potsdamer Platz, se je rodil v Genovi. FOTO: Benoit Tessier/Reuters


Piano je svojo zamisel predstavil predsedniku dežele Ligurija Giovanniju Totiju. Po njegovem načrtu bi na mostu postavili 43 svetilk, po eno za vsako žrtev nesreče. Vse delo je pripravljen opraviti brezplačno, poročajo tuje tiskovne agencije.

80-letni arhitekt, ki je zasnoval pariški Centre Pompidou in berlinski Potsdamer Platz, se je rodil v Genovi in je javno spregovoril o tem, kako ga je prizadela tragična nesreča. Kot je dejal za italijanske medije, od takrat ne more razmišljati o ničemer drugem kot o nesreči.

Italijanska vlada je odgovornost za tragedijo pripisala upravljavcu avtoceste Autostrade per l'Italia, medtem ko družba, ki je v lasti družine Benetton, krivdo zavrača.

Italijanski minister za promet Danilo Toninelli je v torek za medije izjavil, da želi vlada bdeti nad gradnjo nadomestnega mostu, plačati pa bi ga morala družba Autostrade per l'Italia.

Preberite še:

Komentarji: