Italijanski senator opisal trenutke groze na jadrnici pri Hvaru

Otroka dihata samostojno, ob prebuditvi iz umetne kome sta prepoznala mater.
Fotografija: Hvar. Fotografija je simbolična. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Odpri galerijo
Hvar. Fotografija je simbolična. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo

»Mama, mama« je bilo po besedah nekdanjega italijanskega senatorja in zdajšnjega župana mesteca Sant'Agata di Militello pri Messini Bruna Mancusa prvo, kar je izrekel petletnik, ko se je po nesreči z ogljikovim dioksidom na jadrnici pri Hvaru prebudil iz umetne kome.

Deček s štirinajstletno sestro v bolnišnici v Splitu okreva po nesreči, Mancuso je po njej spregovoril za hrvaški Jutarnji list. »Ko smo to slišali, so na preplavila čustva. Iskrica upanja in veselja,« je povedal. »Oba otroka dobro reagirata na zdravljenje, dihata samostojno, prepoznala sta mater. Verjamemo v njuno okrevanje, glede tega razmišljamo pozitivno. To je edina pozitivna stvar pri tem žalostnem potovanju po Hrvaški.«

Zdravniki so sicer na možganih obeh odkrili spremembe, a resnosti poškodb pred prebuditvijo niso mogli ugotoviti.
 

Usoden vklop klime


Mancuso je časniku opisal trenutke, ki so sledile bujenju na jahti na nesreči. Sam je bil omamljen in se je komaj premikal, povod za tragedijo pripisuje prošnji za vklop klime, zatem ko so se po večerji na Hvaru vrnili na jahto. Bilo je vroče, sledil je vklop agregata za hlajenje zraka.

»Šele v bolnišnici smo izvedeli, da agregat ni bil primeren,« je povedal. »Hrvaška nam je še vedno pri srcu. Zaradi hitre reakcije institucij so otroka s helikopterjem prepeljali v Split, kjer so zdravniki naredili vse. To še vedno počnejo.«

Krsta z umrlim sicilskim menedžerjem Eugenijem Vincijem bo v njegov kraj prispela v ponedeljek.

Medtem so jadrnico po nalogu tožilstva vrnili lastnikom v Splitu. Lastnik in kapitan krivdo zavračata, branila se bosta s prostosti.

Komentarji: