Italijanski tožilec odredil izkrcanje migrantov z ladje Open Arms

Z ladje že nekaj dni opozarjajo na nevzdržne razmere med migranti, ki so že zelo nemirni.
Fotografija: FOTO: Reuters
Odpri galerijo
FOTO: Reuters

Italijanski tožilec je danes odredil takojšnje izkrcanje vseh migrantov s španske humanitarne ladje Open Arms, ki čaka pred italijanskim otokom Lampedusa na dovoljenje za izkrcanje. Odredbo je zaradi težkih razmer na ladji po skoraj treh tednih na morju izdal vodja tožilstva v Agrigentu Luigi Patronaggio, potem ko je danes obiskal ladjo.



Po obisku je dejal, da so razmere eksplozivne in da mora obnoviti mir in zagotoviti, da ne bo nihče poškodovan. Odredil je tudi preventivni sodni zaseg ladje, ko bo prispela v italijansko pristanišče, poroča italijanska tiskovna agencija Ansa. Migrante naj bi izkrcali že v noči na sredo, a morajo pred tem urediti še nekatere podrobnosti, poročajo tuje tiskovne agencije.

FOTO: Reuters
FOTO: Reuters


Patronaggio je zaseg ladje odredil v okviru preiskave zaradi suma ugrabitve in zavračanja spoštovanja ukazov, ki je uperjena proti notranjemu ministru Matteu Salviniju. Vodji skrajno desne Lige naj bi grozila obtožba zaradi zlorabe pooblastil, ker reševalni ladji ni zagotovil ustreznih zdravstvenih in varnostnih pogojev, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Salvini je sicer že sporočil, da ga ni mogoče prestrašiti s pritožbami in sojenji.

FOTO: Reuters
FOTO: Reuters


Nekaj ur pred tem je Španija danes proti ladji, ki z več kot 80 migranti na morju čaka že 19 dni, napotila svojo vojaško ladjo Audaz, s katero naj bi migrante prepeljali v Španijo. Do Lampeduse naj bi ladja potrebovala tri dni.

Z ladje španske humanitarne organizacije sicer že nekaj dni opozarjajo na nevzdržne razmere med migranti, ki so že zelo nemirni. Kapitan je opozoril, da s težavo vzdržujejo mir na krovu.

FOTO: Reuters
FOTO: Reuters


Zaradi nevzdržnih razmer je danes z ladje skušalo znova pobegniti več migrantov. Najmanj 17 jih je skočilo z ladje v morje, tudi brez varovalnih jopičev, in skušalo preplavati okoli 700 metrov do Lampeduse. A italijanska obalna straža jih je prestregla in vrnila na ladjo. Podoben podvig je že v nedeljo poskušala četverica migrantov, a so jih prav tako prestregli in vrnili na ladjo.
Ladja je zasidrana pred Lampeduso že od četrtka in čaka na dovoljenje za vplutje.

Na njej je bilo sprva 147 večinoma afriških migrantov, ki so jih rešili v morju blizu Libije. Nekaj so jih nato iz medicinskih razlogov, pa tudi vse mladoletne, izkrcali z ladje. Sedaj naj bi jih bilo na krovu še nekaj čez 80, poroča francoska tiskovna agencija AFP.
Italijanski notranji minister Matteo Salvini vplutja ladji ni dovolil, čeprav je šest članic EU izrazilo pripravljenost sprejeti migrante z ladje.

Komentarji: