Z dežja pod kap: za 28 dni v karanteno pod stražo vojakov

Po osmih dneh odisejade končno prispeli v Srbijo.
Fotografija: Po osmih dneh čakanja končno čez mejo v svojo državo. Foto: Voranc Vogel
Odpri galerijo
Po osmih dneh čakanja končno čez mejo v svojo državo. Foto: Voranc Vogel

Srbski državljani, ki so zaradi zaprtih srbskih meja več dni v Sloveniji čakali na vstop v svojo državo, so končno v Srbiji. V Sloveniji so zmrzovali pred veleposlaništvom Republike Srbije v središču Ljubljane in na parkiriščih blizu mejnih prehodov s Hrvaško, dokler jim ni Slovenija priskrbela prenočišč. Njihova odisejada je trajala osem dni. Prišli so v domovino, ne pa še domov.

Kot smo poročali, srbski državljani, zaposleni v raznih evropskih državah, ki so se zaradi izbruha epidemije hoteli vrniti domov, saj v času izrednih razmer v Evropi tudi zanje ni dela, niso mogli v državo. Srbska oblast je namreč v nasprotju z mednarodnimi standardi meje za svoje državljane zaprle.

Druga skupina včeraj zjutraj pred odhodom iz športne dvorane Ježica proti Srbiji. Foto: Facebook
Druga skupina včeraj zjutraj pred odhodom iz športne dvorane Ježica proti Srbiji. Foto: Facebook


Tako so se srbski državljani zatekli v Slovenijo. Široka diplomatska akcija na najvišji ravni je bila potrebna, da se je država Srbija odločila samo zanje odpreti svoj mejni prehod. Izkazalo se je, da jih je vseh skupaj 240. Odpotovali so v dveh konvojih.

Prva skupina 200 srbskih državljanov je tako zapustila Ljubljano v sredo zvečer, druga skupina še 40 Srbov pa v četrtek zjutraj. Do hrvaške meje je oba konvoja avtomobilov spremljala slovenska policija, skozi Hrvaško hrvaška. Konvoja so predali policistom na srbski meji, drugega včeraj pozno popoldne.

Vseh 240 svojih državljanov so usmerili proti Fruški gori v karanteno. Ta je zanje organizirana v zastarelem počitniškem domu, v karanteni so tudi ljudje, ki so prišli od drugod. Srbske državljane, ki so prišli iz Slovenije, je to spravilo v obup, saj so bili v Sloveniji pregledani in ugotovljeno je bilo, da so zdravi, zato menijo, da je gneča v počitniškem domu za zdravje nevarna. Noč in dan jih stražijo tudi oboroženi vojaki.

 

Komentarji: