»Aretacija žvižgačem in novinarjem sporoča, da niso varni«

Aretirali so tudi pomočnika Juliana Assangea. Prijeli so ga, ker je domnevno sodeloval v destabilizaciji vlade.

Objavljeno
12. april 2019 08.18
Posodobljeno
12. april 2019 17.06
Policija je pojasnila, da so ga aretirali na podlagi zapornega naloga iz junija 2012 zaradi kršitve pogojnega izpusta in zahteve ZDA po izročitvi.  FOTO: Fabrizio Bensch/Reuters
STA
STA
V Ekvadorju so v četrtek prijeli sodelavca ustanovitelja Wikileaksa Juliana Assangea, ko je poskušal pobegniti na Japonsko, je sporočila ekvadorska notranja ministrica Maria Paula Romo. Imena osebe ni povedala. Dodala je, da je zelo blizu Assangeu, ki ga je isti dan britanska policija aretirala na ekvadorskem veleposlaništvu v Londonu.

Lokalni medij Channel Teleamazonas je poročal, da gre za Olaja Binija, razvijalca programske opreme, ki se ukvarja z zasebnostjo, varnostjo in kriptografijo, a vira ni navedel, poroča francoska tiskovna agencija AFP.


 

Assangea so aretirali na ekvadorskem veleposlaništvu


Pred tem ga je ministrica povezala z domnevnimi poskusi destabilizacije vlade predsednika Lenina Morene. Dejala je, da imajo dovolj dokazov, da je sodeloval v poskusih destabilizacije vlade. Po njenih besedah so ga prijeli zaradi preiskave. Dodala je, da je v preteklosti potoval v tujino z bivšim zunanjim ministrom Ricardom Patinom, ki je odobril politični azil Assangeu leta 2012.

Pozivi Mayevi naj Assangea ne izročijo

Tudi pomembni britanski politiki pozivajo vlado, naj Assangea ne izročijo Združenim državam Amerike. Tako britanska državna sekretarka Diane Abbott in vodja opozicije Jeremy Corbin pozivata britansko premierko Thereso May, da mora Assange ostati na Otoku. Theresa May je sicer zatrdila, da je aretacija »dokaz, da nihče v Združenem kraljestvu ni nad zakonom«.


Nekaj ur pred tem je v Londonu britanska policija po sedmih letih bivanja na ekvadorskem veleposlaništvu aretirala Assangea, potem ko mu je ekvadorska vlada odvzela mednarodno zaščito in državljanstvo, ki mu ga je podelila leta 2012.

Levica: Slovenska vlada naj ponudi politični azil Julianu Assangeu

Vodja poslanske skupine Levice Matej T. Vatovec je javno pozval vlado, naj stori vse, kar lahko, da prepreči izročitev ustanovitelja Wikileaksa Juliana Assangea ZDA, in mu ponudi politični azil v Sloveniji. »V ZDA se namreč Assange sooča z obsodbo na dosmrtno zaporno kazen ali celo smrtno kazen zaradi razkrivanja ameriških vojnih zločinov. Upravičeno lahko sumimo, da ne bo deležen pravičnega sojenja,« so zapisali pri Levici.


image
Podporniki Assangea zahtevajo njegovo izpustitev. FOTO: Reuters


Društvo novinarjev Slovenije (DNS) in Transparency International Slovenia (TI): Aretacija žvižgačem in novinarjem sporoča, da niso varni.

»Assange je pionir nove vrste sodelovanja v novinarstvu. Žvižgači, motivirani z željo po razkritju nepravilnosti, skupaj z uredniško presojo novinarjev predstavljajo osnovo za novinarstvo v javnem interesu. To je z njihovo zaščito priznala tudi Evropska unija,« so poudarili v DSN.

Pristojne v Združenem kraljestvu pozivajo, da pri obravnavi 47-letnega Avstralca ob upoštevanju človekovih pravic dajo prednost svobodi izražanja in zaščiti vloge novinarstva, vključno z novinarskimi viri. »Ob spoštovanju teh načel menimo, da bi moralo Združeno kraljestvo zavrniti zahtevo ZDA po izročitvi Assangea zaradi sankcioniranja njegovega delovanja, ki ima elemente novinarstva,« so izpostavili.

 

Grozi mu pet let zapora


Policija je pojasnila, da so ga aretirali na podlagi zapornega naloga iz junija 2012 zaradi kršitve pogojnega izpusta in zahteve ZDA po izročitvi. Sodišče v Londonu ga je nato že spoznalo za krivega kršitve pogojnega izpusta, za kar mu grozi do 12 mesecev zapora. O zahtevi ZDA za izročitev pa bo odločalo 2. maja, ko bo znova stopil pred sodišče. Do takrat ostaja v priporu.

Avstralec Assange, ki je odgovoren za objavo več tisoč zaupnih depeš ameriških diplomatov State Departmenta in Pentagona leta 2010, je v ZDA obtožen zarote z ameriško žvižgačko Chelsea Manning, tedaj še Bradleyjem Manningom. Obtožnica ga bremeni, da ji je pomagal dešifrirati geslo računalniškega omrežja ameriške administracije, za kar mu grozi pet let zapora, je v četrtek po aretaciji sporočilo ameriško pravosodno ministrstvo.

image
Juliana Assangea so aretirali v Londonu, njegova sodelavca v Ekvadorju. FOTO: Reuters

 

V nasprotju z mednarodnim pravom?


Assangeeva odvetnika sta izrazila bojazen, da bi ga lahko izročili ZDA. Assangeev švedski odvetnik Per Samuelsson je dejal, da bi bilo to povsem nesprejemljivo. »Vidim pa jasne znake, ki kažejo, da ga hočejo Američani obsoditi, ali pa so ga že obsodili,« je dejal za švedsko televizijo SVT. »Cilj vsega, kar smo počeli, je bilo preprečiti ta scenarij. Mislim, da je zelo prizadet in razočaran nad Ekvadorjem, ki ga je pustil na cedilu,« je še povedal.

Pri Wikileaksu so odvzem azila Assangeu opredelili kot nezakonit in v nasprotju z mednarodnim pravom.