Izčrpavajoči napori reševalne ekipe, da bi v dolino prepeljala trupla zasutih alpinistov

Odprava je želela osvojiti 7816 metrov visoko goro Nanda Devi.

Objavljeno
15. junij 2019 12.58
Posodobljeno
15. junij 2019 13.04
Člani ekipe, ki bodo poskušali najti trupla umrlih alpinistov. FOTO: Handout Afp
A. I.
A. I.
Indijske oblasti so vložile vse napore, da bi v dolino vendarle prepeljali trupla osmih alpinistov, ki jih je konec maja na vzhodni Nanda Devi zasul plaz. Odpravo je sestavljalo dvanajst članov. Vodil jo je britanski alpinist Martin Moran, tudi eden izmed pogrešanih, v njej so bili še drugi plezalci, indijski uradnik za zvezo ter podporno osebje. 

Iskanje trupel otežujejo močni vetrovi in sneženje. Na več kot dva kilometra dolgem gorskem masivu tako na reševalne ekipe preži veliko nevarnosti. Akcijo so morali že nekajkrat prekiniti, poroča Reuters

V torek je 32-članska ekipa začela iskalno akcijo, ki naj bi trajala predvidoma 25 dni. »Helikopter v zraku ne bo mogel biti prav dolgo,« je opozoril eden od sodelujočih Vijay Kumar Jogdande. V iskanje so se vključile indijske letalske sile, mejna policija ter zaposleni na državnem uradu za nesreče. 

Da gre zares za zahtevno reševalno akcijo na nevarnem terenu, priča podatek, da je samo letos ob osvajanju najvišjih himalajskih vrhov umrlo že več kot 24 ljudi. »Strašljivo je zgoraj, poleg vsega bo znova snežilo,« je opozoril izkušeni enainšestdesetletni Purmal Dharmshaktu, ki že 35 let pleza v Himalaji.

»Poletje je in razpoke se bodo razširile. Neverjetno težko nalogo imajo,« je odgovoril na vprašanje, kaj čaka reševalce.Odprava je želela osvojiti 7816 metrov visoko goro Nanda Devi. Martin Moran je osmerico za aklimatizacijo odpeljal na neimenovani vrh nad baznim taborom, drugi pa so se pod vodstvom Martinovega namestnika Marka Thomasa povzpeli na sosednji vzhodni Nanda Devi, visok 7434 metrov. Gre za eni najbolj nevarnih indijskih gora, na kateri je splezalo le malo ljudi. Moran se je 25. maja javil in sporočil, da nimajo nobenih težav, potem pa so se zveze prekinile. 

Thomas se je zato hitro spustil z vzhodnega Nanda Devija in takoj sprožil iskalno akcijo. Povzpeli so se do višine 6447 metrov ter opazili ogromno plazino. reševalne ekipe so 3. junija s helikopterja na nadmorski višini okrog 5000 metrov tako opazile pet trupel. 

V osmerici so bili poleg Martina Morana še Britanci John Mclaren, Rupert Whewell in Richard Payne. Američana Anthony Sudekum in Ronald Beimel, Ruth McCance iz Avstralije in Indijec, že omenjeni uradnik za zvezo, Chetan Pandey.

Gre za eno najhujših gorskih nesreč v Indiji po letu 1995, ko je ob vzponu na 7672 metrov visoki Saser Kangri I. umrlo 13 alpinistov.