Izetbegović: Hrvaška krši suverenost BiH

Izetbegović je napovedal ukrepe proti Hrvaški zaradi mostu na Pelješac.
Fotografija: Most na Pelješac. FOTO: Pipenbaher consulting
Odpri galerijo
Most na Pelješac. FOTO: Pipenbaher consulting

Sarajevo/Zagreb – Predsedujoči predsedstva BiH Bakir Izetbegović je znova ocenil, da je gradnja hrvaškega mosta na polotok Pelješac »flagrantna kršitev suverenosti BiH«, ter napovedal potrebne ukrepe proti Hrvaški pred mednarodnimi ustanovami. Na Hrvaškem so danes uradno odprli gradbišče za most na Pelješac.

Izetbegović je v sporočilu medijem v BiH ponovil, da Hrvaška z izgradnjo mostu krši določila konvencije Združenih narodov o pomorskem mednarodnem pravu ter ogroža pravico BiH do izhoda na odprto morje. Kot je zapisal, za BiH ni sporno, da Hrvaška uveljavi svojo pravico povezovanja svojega ozemlja, a je pred tem treba urediti spor o meji.



Spomnil je, da je predsedstvo BiH leta 2007 od Hrvaške zahtevalo, naj ustavi gradnjo mostu na Pelješac, dokler spor o meji ne bo rešen, ter da gre za enotno stališče BiH. Zagreb j eobtožil, da se že 20 let izmika dogovoru o meji in da ignorira nasprotovanje BiH izgradnji mostu.

Izetbegović je še navedel, da Hrvaška pri prošnji za sofinanciranje mostu iz skladov EU ni natančno obvestila Evropske komisije, da glede projekta ni nobenih sporov. Dodal je, da je Evropska komisija lani jeseni pozvala Hrvaško, naj uredi odprta vprašanja z BiH glede mostu, medtem pa naj se vzdrži dejavnosti, ki bi imele za posledico pravne in finančne obveznosti za EU zaradi pravosodnih postopkov.

Bo Bakir Izetbegović zaradi gradnj emostu tožil Hrvaško, se sprašujejo mediji v BiH. FOTO: Elvis Barukcic/AFP
Bo Bakir Izetbegović zaradi gradnj emostu tožil Hrvaško, se sprašujejo mediji v BiH. FOTO: Elvis Barukcic/AFP


Bošnjaški član predsedstva BiH je tudi napovedal, da bodo zahtevali zaščito svojih pravic pred mednarodnimi ustanovami. Med drugim je ocenil, da so vsi predstavniki oblasti v BiH obvezani zaščiti interesov in pravic BiH, čeprav so »v nekaterih ustanovah jasno izražene obstrukcije tistih, ki so jim interesi Hrvaške nad interesi lastne države«.

Predstavniki hrvaškega naroda v BiH ne vidijo nič spornega v izgradnji mostu na Pelješac. Gradnji mostu tudi ne nasprotujejo predstavniki srbskega naroda v BiH.

Mediji v BiH ugibajo, ali bo Izetbegović tožil Hrvaško na Mednarodnem sodišču za pomorsko mednarodno pravo v Hamburgu. Ob tem dodajajo, je hrvaški most tudi predvolilna tema v BiH.

Hrvaška vlada vztraja, da so pri gradnji mostu upoštevali vse zahteve BiH o nemotenem ladijskem prometu glede pristanišča BiH v Neumu. Trdijo, da iz Sarajeva niso dobili nobene uradne zahteve za zaustavitev gradnje mostu.

Komentarji: