Rajoy: »Za sabo puščam boljšo Španijo«

Po izglasovani nezaupnici zaradi korupcijskega škandala Mariano Rajoy zapušča svojo pisarno. Premier bo postal Pedro Sánchez.

Objavljeno
01. junij 2018 11.43
Posodobljeno
01. junij 2018 12.16
Že pred glasovanjem je Rajoy tudi priznal poraz. Kot je dejal, mu je bilo v čast služiti kot predsednik vlade in je vesel, da za sabo pušča boljšo Španijo, kot je bila ob nastopu njegovega mandata. FOTO:Sergio Perez/Reuters
Be. B., STA
Be. B., STA
Madrid - Španski parlament je danes izglasoval nezaupnico premierju Marianu Rajoyu, ki se tako poslavlja s položaja. Na njem ga bo nasledil vodja socialistov Pedro Sanchez, ki so mu poslanci prek konstruktivne nezaupnice že izrekli podporo za oblikovanje nove vlade.

Za predlog nezaupnice konservativnemu premierju, ki je vodil manjšinsko vlado Ljudske stranke, je kot predvideno glasovalo 180 od 350 poslancev, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

image
Sancheza čakajo težki časi, saj ima njegova stranka, ki je z zadnjih volitev leta 2016 izšla kot velika poraženka, le 84 poslancev. Sanchez je sicer nakazal, da bo v doglednem času sklical nove volitve. FOTO:Sergio Perez/Reuters


Rajoy naj bi po pisanju španskih medijev sedaj stopil pred kralja Felipeja VI. in mu uradno naznanil svoj odhod s položaja. Že pred glasovanjem je tudi priznal poraz. Kot je dejal, mu je bilo v čast služiti kot predsednik vlade in je vesel, da za sabo pušča boljšo Španijo, kot je bila ob nastopu njegovega mandata.

Premier je postal leta 2011, nazadnje je na položaj prisegel leta 2016. S premierskega mesta se mora kot prvi predsednik vlade v zgodovini demokratične Španije posloviti zaradi izglasovane nezaupnice.To je bilo sicer šele četrto glasovanje o nezaupnici španski vladi od padca diktature Francisca Franca leta 1975. Dosedanje tri so bile neuspešne.


Socialisti so predlog nezaupnice vložili, potem ko je sodišče pretekli teden ugotovilo nezakonito financiranje vladajoče Ljudske stranke. V četrtek so si zagotovili zadostno število glasov podpore, ki znaša najmanj 176 poslancev.

image
Za predlog nezaupnice konservativnemu premierju, ki je vodil manjšinsko vlado Ljudske stranke, je kot predvideno glasovalo 180 od 350 poslancev, poroča francoska tiskovna agencija AFP. FOTO: Emilio Naranjo/Reuters


Sami imajo v 350-članskem parlamentu 84 sedežev, podporo pa je že v začetku obljubila tudi stranka Podemos, ki ima 67 poslancev. Kasneje so se jim pridružili še dve manjši katalonski stranki, naklonjeni neodvisnosti, in Baskovska nacionalistična stranka (PNV).

Liberalna stranka Ciudadanos, ki se je zavzemala za odstop Rajoy in predčasne volitve, je danes v parlamentu podprla Rajoya.
Sancheza čakajo težki časi, saj ima njegova stranka, ki je z zadnjih volitev leta 2016 izšla kot velika poraženka, le 84 poslancev. Sanchez je sicer nakazal, da bo v doglednem času sklical nove volitve.