Izrael na pogovor poklical slovensko veleposlanico

Slovenija je bila ena izmed 29 držav, ki je podprla resolucijo ZN, ki je pozvala k mednarodni preiskavi nedavna nasilja na območju Gaze.
Fotografija: Svet ZN za človekove pravice se je na zahtevo več držav v petek sestal na izrednem zasedanju zaradi nedavnega nasilja na območju Gaze. FOTO: Khalil Hamra/AP
Odpri galerijo
Svet ZN za človekove pravice se je na zahtevo več držav v petek sestal na izrednem zasedanju zaradi nedavnega nasilja na območju Gaze. FOTO: Khalil Hamra/AP

Tel Aviv - Izrael je danes zaradi slovenske podpore resoluciji ZN, ki je pozvala k mednarodni preiskavi nedavna nasilja na območju Gaze, slovensko veleposlanico v Izraelu Barbaro Sušnik poklical na pogovor, je sporočilo izraelsko zunanje ministrstvo, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Poleg slovenske veleposlanice je Izrael na pogovor poklical tudi španskega veleposlanika, za torek pa bodo na pogovor poklicali še belgijskega.

Slovenija, Španija in Belgija so bile namreč ene izmed 29 držav, ki so omenjeno resolucijo podprle.

Svet ZN za človekove pravice se je na zahtevo več držav v petek sestal na izrednem zasedanju zaradi nedavnega nasilja na območju Gaze, v katerem je bilo ubitih po zadnjih podatkih 61 Palestincev. Resolucijo je podprlo 29 držav članic, dve sta bili proti, 14 držav je bilo vzdržanih, vključno z Veliko Britanijo in Nemčijo. Proti sta glasovali le ZDA in Avstralija.


Mandat za preiskavo domnevnih kršitev


V skladu s sprejeto resolucijo, naj bi mednarodna ekipa preiskala »domnevne kršitve in zlorabe v kontekstu vojaškega napada na civiliste«, ki so od 30. marca dalje protestirali za pravico, da se vrnejo v svoje domove, iz katerih so bili izgnani v času nastanka judovske države leta 1948. Preiskovali naj bi tudi tiste kršitve, ki bi nakazovale na vojne zločine.

Odtlej je bilo po podatkih palestinskih oblasti v spopadih v Gazi ubitih 118 Palestincev. Izrael vztraja, da njihova vojska preprečuje nasilen vstop ljudi v državo. Ob tem pa palestinsko gibanje Hamas, ki nadzoruje območje Gaze, obtožuje izkoriščanja protestov za izvajanje nasilja.

Komentarji: