Izrael začel tudi uradno napadati Sirijo

Preizkušanje učinkovitosti (ruske) protizračne obrambe
Fotografija: Izrael je ponovno udaril po »iranskih« ciljih v sosednji Siriji. Foto: Reuters
Odpri galerijo
Izrael je ponovno udaril po »iranskih« ciljih v sosednji Siriji. Foto: Reuters

V noči na ponedeljek je Izrael spet udaril po »iranskih« ciljih v sosednji Siriji. Kako učinkovit je bil ta najhujši napad po lanskem maju, ni jasno, vsekakor pa se od dosedanjih razlikuje po tem, da ga je Izrael priznal in se z njim celo hvalil na družabnih omrežjih.

V Tel Avivu trdijo, da je bil njihov napad odgovor na izstrelek, ki so ga iranske milice v Siriji izstrelile proti Golanski planoti (ozemlju na jugu Sirije, ki ga je okupiral Izrael), a ga je izraelski obrambi uspelo sestreliti. »Posredovali smo tako proti Iranu kot proti iranskim enotam, ki dopuščajo iransko agresijo. Udarili bomo proti vsakemu, ki nas poskuša napasti. Vsak, ki nam grozi, da nas bo uničil, nosi polno odgovornost,« je bil odločen izraelski premier Benjamin Netanjahu. Če gre verjeti zahodnim medijem, mu je iz Teherana odgovoril poveljnik iranskega vojnega letalstva Aziz Nasirzadeh. Po njegovih besedah »je Iran pripravljen in komaj čaka, da se spopade s sionističnim režimom in ga zbriše z obličja zemlje«.

Kakor je za vojne običajno, se poročila z vseh strani, ki so vpletene v sirsko vojno, razlikujejo že glede tega, koliko je bilo žrtev. Zahodni obveščevalci poročajo o 11 mrtvih, viri iz Rusije, ki je zaveznica sirskega predsednika Bašarja al Asada, pa trdijo, da so bili ubiti štirje, ranjenih pa sedem pripadnikov sirskih oboroženih sil. Po ruskih informacijah je bil to že drugi izraelski napad v zadnjih dveh dnevih, v prvem, ki se je zgodil že v nedeljo, pa naj bi sirski protiletalski sistemi ubranili napad štirih izraelskih lovcev ameriške proizvodnje F-16 in sestrelili sedem raket, ki so bile s Sredozemskega morja usmerjene proti mednarodnemu letališču v Damasku. Drugi napad, ki se je zgodil ponoči in je trajal kakih 50 minut, je bil precej hujši, saj so izraelska letala napadla iz treh smeri: zahoda, jugozahoda in juga. Medtem ko je izraelsko obrambno ministrstvo objavljalo filmske posnetke uničenih ciljev, so v Damasku poročali, da jim je uspelo uničiti več kot kot 30 izraelskih raket in vodenih letalskih bomb.
 

Korak k transparentni vojni


»Nič novega se ne dogaja. Izrael, ki doslej ni hotel potrjevati svojih napadov, v zadnjem času celo uradno izjavlja, da bo nadaljeval napade na Sirijo in uničeval vse iranske vojaške objekte na tem ozemlju,« pravi Vladimir Fitin z Ruskega inštituta za strateške raziskave. Tudi zahodni komentatorji ugotavljajo, da so v Tel Avivu spremenili dosedanjo politiko molčanja, saj je tokrat izraelska vojska na twiterju kar sama »v živo« obveščala, kaj se dogaja.



»Naša politika se je spremenila. Prešli smo v odkriti spopad z Iranom,« je izjavil izraelski minister za promet in obveščevalne zadeve Yisrael Katz. Po besedah analitka Yonija Ben Menachema z jeruzalemskega centra za javne zadeve je Izrael s tem, da je javno obelodanil napade na iranske tarče Teheranu poslal jasno sporočilo: ne se igrati z nami.

To je bila prva operacija izraelskih oboroženih sil, odkar je pred dnevi njihovo vodenje prevzel 54-letni general Aviv Kochavi. A premik k večji »transparentnosti« je že pred dnevi nakazal njegov predhodnik Gadi Eisenkot, ki je za več zahodnih medijev izjavil, da je dobil odobritev vlade za napade na iranske enote v Siriji že na začetku leta 2017. Najmočnejše so izvedli sredi tega leta. »Začeli smo večkrat na teden sistematično napadati. Ne da bi o tem dajali izjave. Vse je bilo zunaj dosega radarjev,« je povedal britanskemu časniku Sunday Times. Ameriškemu dnevniku New York Times pa je razkril, da so samo lani izraelska letala na Sirijo odvrgla okoli 2.000 bomb.
 

Trdovratna ruska obramba


A kakor pravi Fitin, je v zadnjem času na sirski fronti prišlo še do ene spremembe: s pomočjo Rusije je protiletalska obramba sirskih vladnih enot postala precej bolj učinkovita. »Zadnji dogodki kažejo, da ji je uspelo dokaj uspešno uničiti tiste rakete, ki so bile usmerjene na objekte v bližini letališča,« je ruski analitik povedal za državni radio Sputnik. Odnosi med Rusijo, ki se je na povabilo predsednika Asada v sirsko vojno vključila konec leta 2015, in Izraelom so se precej ohladili lani septembra, ko je med izraelskim letalskim napadom Sirije protizračna obramba sestrelila rusko izvidniško letalo, v Rusiji pa so izraelske pilote obtožili, da so se nalašč skrili za njihovo turbopropelersko plovilo Il-20. Med zadnjim napadom so se Izraelci tovrstnemu zapletu hoteli izogniti, zato so po besedah tiskovnega predstavnika njihove vojske Jonathana Conricusa prek »vroče linije« o dogajanju obvestili svoje ruske kolege.

»To je bila odkrita agresija,« je povedal docent na katedri za politologijo in sociologijo na ruski ekonomski univerzi Georgija Plehanova Aleksander Perendžijev. A po njegovem mnenju ti napadi bolj koristijo Siriji in Rusiji kot samemu Izraelu. »Izraelci mislijo, da rešujejo probleme, dejansko pa nam zgolj pomagajo preizkušati obrambno orožje. In ne pozabite, da se Sirija ne bo vedno le branila. Lahko začne tudi napadati,« je Perendžijev povedal za rusko spletišče Nation News.

Komentarji: