Izredno stanje v Čilu: na ulicah vojaki, v nemirih umrli trije ljudje

Predsednik Čila se je medtem znašel pod plazom kritik, saj naj bi med nemiri mirno večerjal v eni od italijanskih restavracij.
Fotografija: Policija je aretirala več kot 300 ljudi, v nemirih je bilo ranjenih 156 policistov in 11 civilistov. FOTO: Edgard Garrido/Reuters
Odpri galerijo
Policija je aretirala več kot 300 ljudi, v nemirih je bilo ranjenih 156 policistov in 11 civilistov. FOTO: Edgard Garrido/Reuters

V požaru, ki je izbruhnil v supermarketu v Santiagu, so umrli trije ljudje. Županja Karla Rubilar je povedala, da sta dve osebi umrli na kraju dogodka, ena pa med prevozom v bolnišnico. Čilsko prestolnico so pred dnevi zajeli hudi nemiri in protesti, potem ko je vlada močno povišala cene vozovnic v javnem potniškem prometu.

Predsednik Sebastián Piñera je včeraj sicer sporočil, da se cene metroja ne bodo povišale, a so se nemiri kljub temu nadaljevali. Vlada je na ulice poslala vojake in tanke in razglasila izredno stanje ter nočno policijsko uro. Protesti so se razširili (tudi) zaradi splošnega nezadovoljstva, do katerega so pripeljale visoke cene življenjskih stroškov v eni od sicer najbolj bogatih in stabilnih južnoameriških držav.

V Čilu vladajo velike delitve med bogatimi in revnimi, zato vse več pripadnikov srednjega in nižjega razreda oblast poziva k gospodarskim reformam. Protestniki od petka zato ropajo in plenijo ter požigajo trgovine. Podobno je bilo tudi v veleblagovnici, ki je v lasti ameriške verige Walmart; protestniki so jo oplenili, nato pa podtaknili ogenj.



V nekaterih predelih Santiaga je na ulice prišlo več sto vojakov, kar se je zgodilo prvič po letu 1990, ko se je Čile iztrgal izpod diktatorskega vodenja Augusta Pinocheta. Drugi dan protestov je včeraj tako minil v znamenju nasilnih demonstracij, protestniki so podrli barikade in zažgali nekaj avtobusov. Policija jih je razgnala z vodo in solzivcem. Župan Felipe Alessandri je po poročanju BBC stanje opisal kot kaotično.

Pinera je ukrep utemeljil z besedami, da je mirno protestiranje dovoljeno, »nihče pa nima pravice uporabljati brutalnega kriminalnega nasilja«. Posnetki kažejo precejšnje nasilje med protestniki in policijo in tudi vojsko. Slednji proti protestnikom uporabljajo vodne topove, več protestnikov pa je bilo tudi že prijetih.

Policija je aretirala več kot 300 ljudi, v nemirih je bilo ranjenih 156 policistov in 11 civilistov. Predsednik Piñera se je zaradi odziva na proteste znašel pod plazom kritik. Na televiziji je sicer povedal, da »s ponižnostjo« posluša »glas rojakov in njihovo nezadovoljstvo« nad rastjo življenjskih stroškov v Čilu, a se je na spletu nato pojavila njegova fotografija, kako med protesti mirno praznuje rojstni dan.



V petek zvečer je predsednik mirno večerjal v italijanski restavraciji, medtem ko so se ljudje na ulicah spopadali s policijo. Fotografija naj bi nastala med praznovanjem rojstnega dne predsednikovega vnuka, a po mnenju mnogih predstavlja popolno pomanjkanje občutka za probleme in usodo »navadnih ljudi«.

V nekaterih predelih Santiaga je na ulice prišlo več sto vojakov, kar se je zgodilo prvič po letu 1990. FOTO: Ivan Alvarado/Reuters
V nekaterih predelih Santiaga je na ulice prišlo več sto vojakov, kar se je zgodilo prvič po letu 1990. FOTO: Ivan Alvarado/Reuters


Javier Iturriaga del Campo, vodja varnostne službe v Santiagu, je pojasnil, da bo policijska ura veljala med dvaindvajseto uro zvečer in sedmo uro zjutraj. Vojska bo pomagala policistom zagotoviti varnost, izredno stanje bo veljalo predvidoma 15 dni.

Odpovedani so vsi kulturni in športni dogodki, trgovine ostajajo zaprte. Prav tako bo začasno obmirovala podzemna železnica, saj so protestniki poškodovali 41 od 136 postaj.

Sicer čilska prestolnica ni bila edina, ki so jo zajeli nemiri. Ljudje so se odpravili na ulice tudi v naslednjih mestih: Concepción, Rancagua, Punta Arenas, Valparaíso, Iquique, Antofagasta, Quillota in Talca.

Preberite še:

Komentarji: