Izstrelili prvi satelit sistema Galileo

Evropska vesoljska agencija je iz vesoljskega središča v Kazahstanu izstrelila prvega od dveh poskusnih satelitov v okviru navigacijskega sistema Galileo.

Objavljeno
28. december 2005 10.35
Milijonar je poletel z ruskega izstrelišča Bajkonur v Kazahstanu
Pariz/Bajkonur - Evropska vesoljska agencija (ESA) je danes ob 6.19. po srednjeevropskem času iz ruskega vesoljskega središča Bajkonur v Kazahstanu izstrelila prvega od dveh poskusnih satelitov v okviru navigacijskega sistema Galileo ter s tem po večmesečnih sporih držav članic, povezanih s financiranjem in prevzemanjem odgovornosti za podvig, zagnala projekt, vreden 3,6 milijarde evrov. 600-kilogramski satelit GIOVE-A (Galileo In-Orbit Validation Element) je v vesolje poletelo na ruskem plovilu sojuz.

Satelit, ki bo v vesolje ponesel najtočnejšo atomsko uro doslej, bo krožil 23.200 kilometrov nad Zemljo, še pomembneje pa je, da bo zagotovil pravico do radijskih frekvenc, ki jih ESA želi uporabljati za pozicijske signale sistema Galileo. Za uresničitev teh načrtov je treba satelit v vesolje nujno poslati najpozneje junija prihodnje leto.

"To je pomemben mejnik za projekt Galileo," je izstrelitev satelita s pričakovanjem in zaskrbljenostjo komentiral direktor oddelka za navigacijo v ESA, Dominique Detain. " Napočil je trenutek, ko bomo morali teorijo pustiti za seboj in začeti s prakso. Kot kažejo izkušnje, se vedno lahko zgodi kaj nepričakovanega," je bil previden Detain.

Ambiciozni načrt, imenovan po italijanskem astronomu iz 17. stoletja, je evropski odgovor ameriškemu globalnemu pozicijskemu sistemu (GPS). Do letošnje jeseni je izstrelitvi satelita najbolj nasprotovala Nemčija, ker je želela zagotoviti večjo udeležbo svojih podjetij v projektu.

EU bo v obdobju od leta 2007 do leta 2013 zanj namenila 1,2 milijarde evrov, ostalo bodo prispevali zasebni sektor in partnerske države - sicer velja za bolj natančnega od konkurenčnega ameriškega sistema GPS. Slednji je zmožen lokacijo določiti na pet metrov natančno, medtem ko bo s pomočjo Galilea mogoče lokacijo določati na meter natančno, kar bo po zatrjevanju predstavnikov Evropske vesoljske agencije povečalo učinkovitost različnih služb, ki bodo uporabljale Galileo.

Pri tem gre predvsem za transportna podjetja pa tudi za policijo ter gasilske in reševalne enote. Galileo bo sicer po predvidevanjih ustvaril 150.000 novih delovnih mest. Kot še napovedujejo razvijalci, bodo v nekaj letih lahko v mobilne telefone vgrajevali majhen čip, kar bo uporabnikom s pomočjo sistema Galileo omogočalo precizno lociranje restavracij, hotelov, bolnišnic itd.

Pri projektu kot partnerske države sodelujejo tudi Kitajska, Indija, Izrael, Maroko, Savdska Arabija in Ukrajina. Galileo naj bi s 30-imi sateliti začel delovati leta 2010.