Jane Fonda spet aretirana pred ameriškim kongresom

»Nekaj moram narediti, imate boljšo idejo?« je spraševala filmska zvezda in aktivistka za okolje
Fotografija: Igralka in aktivistka Jane Fonda. Foto Sarah Silbiger Reuters
Odpri galerijo
Igralka in aktivistka Jane Fonda. Foto Sarah Silbiger Reuters

New York – Filmska zvezda in znana protestnica iz časov vietnamske vojne Jane Fonda se je že drugi petek pustila aretirati v bližini ameriškega kongresa. 81-letna dobitnica oskarja je spet demonstrirala proti podnebnim spremembam, tokrat skupaj s 78-letnim igralcem Samom Waterstonom in drugimi. Na novinarsko vprašanje, ali so demonstracije z namenom aretacije upravičene, je odgovorila: »Nekaj moram narediti, imate boljšo idejo?«  

Znana igralka je nosila napis »Zeleni New deal« po načrtih demokratske kongresnice Alexandre Ocasio-Cortez, ki zagovarja radikalno ukrepanje proti podnebnim spremembam. Jane Fonda nadaljuje proteste mlade švedske aktivistke Grete Thunberg in drugih, ki so septembra potekali tudi pred ameriškim kongresom. Z izrazi državljanske neposlušnosti v boju proti fosilnim gorivom namerava nadaljevati, opozarjati pa namerava tudi na nasilje proti ženskam v okoljih, ki jih prizadevajo podnebne spremembe. Upa, da se ji bo pridružilo še več starejših ljudi, saj so doslej v večini demonstrirali mladi.
Demonstracije pred ameriškim kongresom. Foto Sarah Silbiger Reuters
Demonstracije pred ameriškim kongresom. Foto Sarah Silbiger Reuters


Za časopis Los Angeles Times je filmska zvezda prej povedala, da je razmišljala celo o vključitvi posebej privlačnih aktivistk za prepričevanje predsednika Donalda Trumpa, o tem se je pogovarjala celo s Pamelo Anderson. »Poznam moške njegovega kova, ne tako slabih sicer, a podobne z velikim egom.« V petek je sicer dejala, da za republikanskega prvaka ne bi izgubljala besed, a tudi, da ji starost otežuje demonstriranje, kot so zabeležili pri AP. Z vklenjenimi rokami se težko spravi v policijski avto in tudi plastične lisice so bolj boleče od kovinskih iz njene mladosti. Kljub temu je pohvalila »prijazne in profesionalne policiste«.
 

Komentarji: