Je bil pedofilski znanec bogatih in vplivnih Jeffrey Epstein umorjen?

Forenzični patolog, ki ga je najel pokojnikov brat, dvomi v izjave o samomoru
Fotografija: Jeffrey Epstein. Foto Ho Afp
Odpri galerijo
Jeffrey Epstein. Foto Ho Afp

New York – Poltretji mesec po smrti pedofilskega finančnika Jeffreya Epsteina v newyorškem zaporu ugledni ameriški forenzični patolog dvomi v uradno zatrjevanje, da je šlo za samomor. Dr. Michael Baden je za televizijsko oddajo Fox&Friends izjavil, da so bile poškodbe na truplu bolj skladne z zadavljenjem kot pa s samoobešanjem.

Dr. Baden je v petih desetletjih službovanja obravnaval številne smrti znanih ljudi, med njimi predsednika Johna F. Kennedyja, borca za človekove pravice Martina Luthra Kinga, žrtev iz afere O.J. Simpson ter športne zvezde Aarona Hernandeza, zdaj pa upokojeni newyorški zdravniški izvedenec obuja sume, da se znanec številnih bogatih in vplivnih ljudi Jeffrey Epstein ni ubil sam. Po naročilu pokojnikovega brata se je udeležil avtopsije, ki po njegovem prepričanju kaže na uboj z davljenjem, ne pa na samomor z obešanjem. Nenavadni se mu zdijo trije zlomi vratu, pravi, da v vsej svoji karieri česa takšnega ni videl pri samomorih, zelo pogosto pa pri ubojih, prav tako krvavitve okrog oči.

85-letni strokovnjak, ki je pregledal več kot dvajset tisoč trupel, poudarja, da preiskava še ni končana, prve uradne izjave pa so vendarle govorile o samomoru. 66-letnega vplivnega finančnika so leta 2008 zaradi spolne zlorabe mladoletnice že obsodili na Floridi, a so se medtem javile nove domnevne žrtve in po sprožitvi nove preiskave so ga julija zaprli v manhattanski zapor. Kot zakleto na noč smrti nista delovali kameri v bližini njegove celice, pazniki pa niso opazovali kot predpisano. Izgovarjali so se na slabe delovne razmere in pomanjkanje kadrov.
Jeffrey Epstein in Ghislaine Maxwell na eni od številnih zabav. FOTOGRAFIJE GETTY IMAGES Foto Getty
Jeffrey Epstein in Ghislaine Maxwell na eni od številnih zabav. FOTOGRAFIJE GETTY IMAGES Foto Getty


Epsteinov brat Mark, ki je naročil preiskavo, se v primeru uboja boji tudi za druge priče Epsteinovih dejanj. S tem je lahko mislil nase ali pa na katero od nekdanjih mladoletnih »spolnih suženj« svojega brata ter domnevno številnih drugih znanih osebnosti. Danes 35-letna Virginia Roberts Giuiffre je tako pričala, da je morala po eni od orgij zaradi notranjih krvavitev v bolnišnico, in še posebej glasno obtožuje britanskega princa Andrewa. V Buckinghamski palači obtožbe odločno zavračajo, zaradi letov na Epsteinovem zasebnem letalu, imenovanem kar Lolita Express, pa sta se morala zagovarjati tudi nekdanji predsednik Bill Clinton in Microsoftov Bill Gates.

Med Epsteinovimi floridskimi sosedi je bil še republikanski predsednik Donald Trump, ki pa je pred drugimi prekinil z obsojenim pedofilom. Epstein je še mladoletno Virginio s pomočjo svoje prijateljice Ghislaine Maxwell za svoje sprevržene potrebe rekrutiral prav med njenim počitniškim delom v Trumpovem Mar-a-Lagu.
Britanski princ Andrew. Foto Toby Melville Reuters
Britanski princ Andrew. Foto Toby Melville Reuters

Komentarji: