Je Joe Biden prestopil mejo?

Strankarska kolegica Lucy Flores trdi, da je Biden poduhal njene lase in ji dal »velik, počasen poljub«.

Objavljeno
31. marec 2019 19.28
Posodobljeno
31. marec 2019 19.39
Lucy Flores in Joe Biden nista več prijatelja. FOTO: AFP
STA, A. V.
STA, A. V.
Nekdanji ameriški podpredsednik Joe Biden in potencialni kandidat demokratov za predsedniške volitve leta 2020 se mora braniti pred obtožbami o nadlegovanju žensk. Neprimerno naj bi se vedel do strankarske kolegice Lucy Flores, kar pa Biden zanika.

Floresova je v medijih opisala dogodek iz leta 2014, ko je kandidirala za namestnico guvernerja v ameriški zvezni državi Nevada. Takrat naj bi se ji Biden približal od zadaj, poduhal njene lase ter ji na zadnji del glave dal »velik, počasen poljub«.

Kot je poudarila, ne trdi, da je Biden kršil kakršne koli zakone, a se ji je zdelo pomembno spregovoriti o tem, kako je na drugem koncu »enostavno neprimernega in vznemirjajočega« obnašanja »enega najbolj vplivnih moških na svetu«.

image
Joe Biden trdi, da ženskam večkrat nakloni prijazne geste in besede. FOTO: AFP

 

Biden zanika neprimerne namere


Časnik New York Post je v soboto objavil galerijo fotografij Bidenovih podobnih potez, ko je objemal in poljubljal ženske na javnih dogodkih.

Biden zanika, da bi imel kadar koli v odnosih z ženskami neprimerne namere. »V številnih letih kampanij in javnega življenja sem podelil nešteto stiskov rok, objemov, izrazov naklonjenosti, podpore in tolažbe. In niti enkrat - nikoli - nisem ocenil, da sem ravnal neprimerno,« je dejal v izjavi, ki jo je na twitterju objavil njegov predstavnik za stike z javnostmi.


 

Obtožbam bo spoštljivo prisluhnil


»Morda se teh trenutkov ne spomnim na enak način in morda sem presenečen nad tem, kar slišim,« je dejal. A je dodal, da je pripravljen prisluhniti tudi tistim, ki mu očitajo neprimerno ravnanje: »Če je navedeno, da sem tako ravnal, bom spoštljivo prisluhnil. A to ni bil nikoli moj namen.«

Floresova je odgovorila, da jo veseli, da je pripravljen prisluhniti. Hkrati pa je dodala, da bi moral biti zaradi svojega obnašanja avtomatično izključen iz kroga kandidatov demokratov za predsedniške volitve.