Je ruski novinar prodajal droge ali so mu podtaknili?

»Vsi smo Ivan Golunov« so na naslovnici zapisali nekateri ruski časniki, ki so stopili v bran novinarju.
Fotografija: Ivan Golunov je že pred aretacijo prejel številne grožnje. FOTO: Tatyana Makeyeva/ Reuters
Odpri galerijo
Ivan Golunov je že pred aretacijo prejel številne grožnje. FOTO: Tatyana Makeyeva/ Reuters

Trije ruski časniki Kommersant, Vedomosti in RBK so včerajšnjo naslovnico posvetili novinarju Ivanu Golunovu. »Vsi smo Ivan Golunov,« je pisalo na prvi strani priznanih časopisov. Preiskovalnega novinarja je ruska policija aretirala prejšnji četrtek v Moskvi zaradi posesti in preprodaje drog, zdaj pa novinarji zahtevajo novo preiskavo, saj po njihovih navedbah dokazi niso dovolj prepričljivi. Pri Golunovu, ki že leta razkriva korupcijo med moskovsko politično elito in poslovneži, so policisti zasegli skoraj štiri grame mefedrona in dobrih pet gramov kokaina. Po aretaciji so ga pretepli, šele po dvanajstih urah pa so mu dovolili poklicati odvetnika.


Zbralo se je na stotine protetsnikov


Njegovo prijetje je sprožilo val protestov, zaradi ogorčenja so ga pristojne službe v soboto izpustile iz zapora in mu odredile hišni pripor. »Še prezgodaj je, da bi lahko slavili zmago,« je dejal Sergej Smirnov, urednik portala Media Zone, ki poroča o ruskem pravnem sistemu. »Policija je izgubila bitko, vendar bo zato storila vse, kar je v njeni moči, da primer ne zastara.«


Grozi mu do dvajset let zapora


Galina Timčenko, urednica portala Meduza, za katerega je pisal tudi Golunov, pa je razložila, da bi bilo novinarjevo življenje ogroženo, če bi ostal dlje časa v priporu. Ruske pristojne službe so večkrat zanikale, da je bil pretepen, a je zdravniški pregled razkril pretres možganov in zlomljena rebra. Šestintridesetletnik je že pred aretacijo prejel številne grožnje. Nazadnje je raziskoval korupcijsko afero v pogrebnih storitvah, znan pa je tudi po razkrivanju nepravilnosti na ruskem nepremičninskem trgu.

»Ivan Golunov je eden od največjih kritikov države, njegovi prispevki so zbodli tiste na oblasti. Zdaj mora plačati ceno,« je povedala Natalia Zviagina, vodja ruske izpostave človekoljubne ogrnaizacije Amnesty international. Če bo spoznan za krivega mu grozi do dvajset let zapora.

Komentarji: