Je Trump iz jedrskega sporazuma z Iranom izstopil v brk predhodniku Obami?

Še več curljanja iz diplomatskega dopisovanja že nekdanjega britanskega veleposlanika v ZDA.
Fotografija: Nekdanji britanski veleposlanik v ZDA sir Kim Darroch. FOTO: Alex Wong/AFP
Odpri galerijo
Nekdanji britanski veleposlanik v ZDA sir Kim Darroch. FOTO: Alex Wong/AFP

New York – Izstop ZDA iz jedrskega sporazuma z Iranom je diplomatski vandalizem, s katerim je hotel ameriški predsednik Donald Trump nasprotovati svojemu demokratskemu predhodniku Baracku Obami, je Londonu sporočal že nekdanji britanski veleposlanik v Washingtonu Kim Darroch.

Mail on Sunday, ki mu zaradi objave nelepega veleposlanikovega mnenja o republikanskemu prvaku ZDA grozijo s preiskavo Scotland Yarda, nadaljuje s curljanji diplomatskih sporočil.
»Pompozni bedak« in »kaotični nesposobnež«. FOTO:  Brendan Smialowski/AFP
»Pompozni bedak« in »kaotični nesposobnež«. FOTO:  Brendan Smialowski/AFP


Kim Darroch je Trumpa  v svojih diplomatskih poročilih Londonu imenoval nerodnega, šušmarskega, negotovega in enkratno disfunkcionalnega z veliko verjetnostjo, da se bo njegova kariera končala sramotno, že pred tednom dni, ko so prva sporočila prišla v javnost, pa smo lahko izvedeli tudi, da je ameriško politiko do Irana opisal kot kaotično. Zdaj se curljanja nadaljujejo in isti časopis navaja veleposlanikova mnenja, ki izstop iz skupnega celovitega načrta ukrepanja z Rusijo, Kitajsko, Veliko Britanijo, Francijo in Nemčijo kot drugimi sodelujočimi imenuje diplomatski vandalizem v nasprotovanje svojemu demokratskemu predhodniku Obami, ki je sporazum sklenil.

Britanska in druga javnost je zdaj tudi izvedela, da je kandidat za novega premierja Združenega kraljestva Boris Johnson tedaj kot zunanji minister po naročilu premierke Therese May pohitel v Washington prepričevat Trumpa, naj tega ne naredi, a brez uspeha.

V Londonu mnogi verjamejo v Johnsonovo sokrivdo za veleposlanikov padec, saj ga britanski populist, pogosto opisovan kot britanska različica Donalda Trumpa, ni hotel javno podpreti, tako Johnson kot njegove tekmec za vodstvo torijcev in s tem za premierski položaj Jeremy Hunt pa obsojata grožnje s preiskavo časopisa in njegovih virov.

Tudi nekateri drugi predstavniki britanske vlade zagovarjajo pravico medijev do objavljanja vsega, kar se jim zdi v interesu javnosti, to pa najbrž ne pomeni, da ne bodo vohunske in druge službe vir časopisnih poročil iskale z vsemi drugimi sredstvi, ki jih imajo na voljo. Nekateri drugi mediji že verjamejo, da v Londonu vedo, kdo je o tajnem diplomatskem dopisovanju obvestil novinarje.
Britanski torijevec Boris Johnson. FOTO: Chris Radburn/Afp
Britanski torijevec Boris Johnson. FOTO: Chris Radburn/Afp


Curljanje prihaja prav v času, ko britanska mornarica zadržuje iranski tanker, domnevno namenjen v Sirijo, in se napetosti na Srednjem vzhodu spet nevarno zaostrujejo. Veleposlanik Darroch je po Johnsonovem obisku v Washingtonu maja lani svoji vladi sporočal o različnih mnenjih med najbližjimi sodelavci predsednika Trumpa o izstopu iz jedrskega sporazum z Iranom, zdaj poroča Daily Mail, primanjkovalo pa mu naj bi tudi vsakodnevne strategije za spopadanje z novim položajem.

Konec junija je predsednik »deset minut pred tem« ustavil vojaško akcijo proti Iranu, ki je po obtožbah zaradi napadov na tankerje sestrelil ameriško izvidniško letalo brez človeške posadke. Za njegove zagovornike pa ta odločitev ni bila kaotična, ampak pametna, saj naj bi nova agresivnost islamske republike samo dokazovala učinkovanje Trumpovih sankcij. Republikanec je jedrskemu dogovoru očital milijarde dolarjev za državo, ki po njegovem prepričanju nikoli ni končala z vojaškimi jedrskimi programi.
Tanker Grace 1 pred Gibraltarjem. FOTO: Jorge Guerrero/AFP
Tanker Grace 1 pred Gibraltarjem. FOTO: Jorge Guerrero/AFP


Že po prvi objavi nelepih ocen britanskega veleposlanika je Trump tudi tvital, da Darrocha sicer ne pozna, a ga v ZDA ne marajo ali cenijo preveč in z njim ne bodo več sodelovali, pa še, da je veleposlanik pompozen bedak in čudak. Kot mimogrede je ameriški predsednik udrihal še po premierki Theresi May in po njenem vodenju izstopa iz Evropske unije.

Za »čudovito« Združeno kraljestvo je njegovem prepričanju dobra novica, da bodo kmalu dobili novega ministrskega predsednika in tudi sicer je nanj na nedavnem »veličastnem« obisku v tej državi največji vtis naredila kraljica.  Po veleposlanikovem odstopu pa je Trump z večjim veseljem posredoval njegovo mnenje, da je sam neuničljivi Terminator in bo najverjetneje ponovno izvoljen.  
 

Komentarji: