Jedrsko oporišče je uničeno, ni pa odpravljena jedrska grožnja

Uničeni so bili trije predori za dostop v oporišče, od katerih sta bila dva menda še vedno uporabna.
Fotografija: Z »velikansko eksplozijo« je bilo v četrtek uničeno jedrsko oporišče Pungje Ri. FOTO: Digitalglobe/Reuters
Odpri galerijo
Z »velikansko eksplozijo« je bilo v četrtek uničeno jedrsko oporišče Pungje Ri. FOTO: Digitalglobe/Reuters

Z »velikansko eksplozijo« je bilo v četrtek uničeno jedrsko oporišče Pungje Ri, trdi Severna Koreja, tuji novinarji, ki so bili povabljeni, da se udeležijo tega posebnega spektakla, pa potrjujejo, da so občutili močan sunek prahu in vročine, ki je širil vse do posebej zgrajenih tribun.

Pravzaprav je šlo za več zaporednih eksplozij, ki so jih izvedli v nekaj urah, osredotočene pa so bile na tri predore, ki so vodili do podzemeljskega oporišča, v katerem so v minulem desetletju opravili šest jedrskih poskusov. Zadnji poskus, ki so ga izvedli septembra lani, je menda poškodoval večji del Pungje Rija, tako da je že od samega začetka jasno, da so danes uničili vse tisto, kar je že tako ali tako postalo neuporabno.



Ne glede na to pa je prisotnost tujih novinarjev izraz dobre volje severnokorejskega vodstva, vsekakor pa tudi del priprav na zdaj odpovedano srečanje med voditeljem Kim Džong Unom in ameriškim predsednikom Donaldom Trumpom.

Po enajstih urah potovanja z vlakom, štirih urah vožnje z avtobusom in okoli ene ure planinarjenja po pobočju gore Mantap so novinarji iz ZDA, Velike Britanije, Kitajske, Rusije in v zadnjem trenutku tudi iz Južne Koreje v bližino oporišča prispeli že v torek, da bi v svet poslali novico, ki pa v resnici ne pomeni nič konkretnega.



Uničenje oporišča Pungji Ri ne pomeni, da Severna Koreja ne more nikjer več izvajati svojih jedrskih poskusov, še manj pa, da se je pripravljena odreči že razvitemu jedrskemu orožju. To je bilo mogoče jasno razbrati tudi iz ostrega odziva namestnika zunanjega ministra Čoe Son Huija, ki je neposredno pred eksplozijo v notranjosti gore Mantap Trumpa opozoril, da »utegnejo ZDA doživeti strahotno tragedijo, kakršne si ne morejo niti predstavljati«, če bodo »politični bedaki«, kot je podpredsednik Mike Pence, še naprej primerjali Severno Korejo in Libijo.

Kot trdijo severnokorejski funkcionarji, sta bila v eksploziji uničena tudi dva »zdrava« predora, v katerih bi lahko izvajali nove poskuse. To je sporočilo, da se želi Kim Džong Un pogovarjati s Trumpom. Vprašanje je le, o čem in pod kakšnimi pogoji. 

Komentarji: