Jeremy Hunt bo majhna ovira za Borisa Johnsona

V tekmi za britanskega premiera sta ostala aktualni in nekdanji zunanji minister.
Fotografija: Boris Johnson in Jeremy Hunt med nedavnim televizijskim soočenjem. FOTO: Jeff Overs/Afp
Odpri galerijo
Boris Johnson in Jeremy Hunt med nedavnim televizijskim soočenjem. FOTO: Jeff Overs/Afp

Britanski konservativci so po ­petih krogih volitev izločili osem od desetih kandidatov in izbrali finalista tekme za naslednika premierke Therese May.

Nekdanji zunanji minister in vodja referendumske kampanje za izstop iz EU Boris Johnson si je zagotovil mesto v finalu že v prvem krogu volitev, v krogih, ki so sledili, je samo povečeval prednost pred zasledovalci. V današnjem petem krogu je prejel 162 od 313 glasov, s čimer si je zagotovil podporo več kot polovice konservativnih poslancev. Aktualni minister za zunanje zadeve Jeremy Hunt je z 77 glasovi pristal na drugem mestu in s tem iz tekme izločil okoljskega ministra Michaela Gova, ki je prejel le dva glasova manj.


Preigravanje in rivalstvo


Izid dvoboja med Govom in Huntom je bil negotov zaradi taktičnega glasovanja, posojanja glasov med kandidati in drugih igric, ki so zadnji teden zaznamovale glasovanje za novega voditelja konservativne stranke. Glas za enega kandidata še ni bil dejanska podpora, ampak je bil lahko tudi način umetnega povečanja podpore šibkih kandidatov, s čimer bi naredili tekmo čim bolj predvidljivo pa tudi čim krajšo.

Otoški mediji so ugibali, koliko glasov so Johnsonovi podporniki namenili Jeremyju Huntu, ki ga v Johnsonovem taboru dojemajo kot šibkega nasprotnika, nekoga, ki lahko vodečemu kandidatu in stranki povzroči najmanj škode. Spraševali so se tudi, kolikšno škodo bi lahko povzročila stranki skoraj mesec dni dolga tekma med Johnsonom in Govom, ki ju zaznamuje rivalstvo iz leta 2016, ko sta se najprej s skupnimi močmi poskusila povzpeti na vrh konservativne stranke, potem pa se razšla v eni od najodmevnejših političnih »psihodram« poreferendumskega obdobja.

Michael Gove je izpadel iz tekme za naslednika Therese May. FOTO: REUTERS/Peter Nicholls 
Michael Gove je izpadel iz tekme za naslednika Therese May. FOTO: REUTERS/Peter Nicholls 


Razpad njunega zavezništva je pred tremi leti odprl pot na oblast takratni notranji ministrici Theresi May, tokrat pa bi lahko trenja med politikoma imela še hujše posledice, saj se konservativci soočajo z nevarnostjo implozije, če do jeseni ne bodo našli rešitve za brexit. Konservativcem dihajo za ovratnik tako opozicijski laburisti kot protestna stranka Brexit, ki jo je ustanovil evroposlanec Nigel Farage in h kateri so se na nedavnih evropskih volitvah stekli glasovi velikega dela tradicionalnih privržencev vladajoče stranke.


Zadnjo besedo bodo imeli člani


Konsenz med analitiki je, da bo finale med Johnsonom in Huntom za stranko (in za državo) najmanj škodljiv, še posebno če se bo končal v najkrajšem možnem času. Finalista bosta svoja stališča o brexitu in drugih ključnih vprašanjih soočila v 16 dvobojih, ki jih bodo konservativci v prihodnjem mesecu organizirali za svoje člane v različnih krajih po državi. Večina analitikov se je strinjala, da bo Johnsonov nasprotnik v finalu težko nadoknadil razliko v podpori, ki jo plavolasi politik uživa tako med konservativnimi poslanci kot med 120.000 člani stranke. Ti bodo imeli zadnjo besedo pri tem, kdo bo, predvidoma do konca julija, prevzel vodenje britanske konservativne vlade.

Komentarji: