Jezni dojenček Donald spet v akciji, predsednik Trump o trgovinskem sodelovanju z Londonom

Predsednik Trump danes pri premierki Theresi May. Njegov obisk še naprej spremljajo protesti na londonskih ulicah.
Fotografija: Ameriški predsednik se na Downing Streetu že sestaja z britansko premierko Thereso May, ki se poslavlja s položaja vodje vladajočih britanskih konservativcev. FOTO: Carlos Barria/Reuters
Odpri galerijo
Ameriški predsednik se na Downing Streetu že sestaja z britansko premierko Thereso May, ki se poslavlja s položaja vodje vladajočih britanskih konservativcev. FOTO: Carlos Barria/Reuters

New York – Z veličastnim državniškim sprejemom v Buckinghamski palači in drugimi srečanji z britansko kraljico Elizabeto II., prestolonaslednikom princem Charlesom in drugimi člani kraljevske družine je ameriški predsednik Donald Trump dosegel enega svojih pomembnih zunanjepolitičnih ciljev, med pripravljanjem na tesnejše odnose z Združenim kraljestvom po izstopu iz Evropske unije pa so londonske ulice preplavili protesti.

»Nisem videl še nobenega protesta, a sem prepričan, da si bodo lažne novice zelo prizadevale, da jih najdejo,« je prvi dan svojega državniškega obiska v Združenem kraljestvu tvital napadalni republikanski predsednik ZDA, že drugi dan pa se je tudi sam soočil z njimi. Njegova mogočna avtomobilska povorka z »zverino« vred, kot imenujejo njegov oklepni cadillac, se je na poti na srečanje z ameriškimi in britanskimi poslovneži ter premierko Thereso May približala gigantskemu balonu v obliki jeznega dojenčka Donalda, ki so ga tudi tokrat razstavili protestniki. Vsaj danes dopoldne je bilo teh manj kot lani poleti, a organizatorji to pripisujejo delovnemu dnevu, na koncu pa je žalosten konec pričakal tudi balon: preluknjala ga je privrženka britanskega skrajnega desničarja Tommyja Robinsona.

Med protestniki tudi tokrat ni manjkal jezni dojenček Donald. Foto: Clodagh Kilcoyne/Reuters
Med protestniki tudi tokrat ni manjkal jezni dojenček Donald. Foto: Clodagh Kilcoyne/Reuters


Protestnikom se pridružuje tudi laburistični voditelj Jeremy Corbyn, ki je z zavrnitvijo povabila na državniški banket v Buckinghamsko palačo sprožil Trumpova svarila pred prenehanjem obveščevalnega sodelovanja, če bo levičarski politik prevzel britansko vlado.  Če so Trumpa in konservativno premierko Thereso May doslej razdvajala številna vprašanja, pa sta tik pred njenim odhodom zaradi neuspešnih pogajanj o odhodu iz Evropske unije poudarjala prijateljstvo med državama in njunimi prebivalci.

Britanci in Američani so zgodovinski partnerji, je na tiskovni konferenci poudarila premierka Mayeva, in zaradi skupnih vrednot bo to partnerstvo po njenem prepričanju preživelo prihodnjih 75 let in dlje.  Omenjala je skupne cilje pri nekaterih drugih spornih zunanjepolitičnih vprašanjih z izzivom iranskega jedrskega oboroževanja vred, pa čeprav se pristopi morda razlikujejo.

Predsednik Trump na srečanju z ameriškimi in britanskimi poslovneži. Foto: Carlos Barria/Reuters
Predsednik Trump na srečanju z ameriškimi in britanskimi poslovneži. Foto: Carlos Barria/Reuters


Konservativna voditeljica je spomnila na obojestranski izgon ruskih diplomatov po napadu s kemičnim orožjem v Salisburyju in na milijon Američanov, ki delajo za britanska podjetja ter podobno število Britancev, ki delajo za ameriška. Tudi Trump je spet poudaril možnost obsežnega trgovinskega dogovora po britanskem izstopu iz Evropske unije, potem ko je ob obeleževanju 75. obletnice zavezniškega izkrcanja na normandijski obali spomnil na skupni boj ameriških in britanskih vojakov med drugo svetovno vojno. Ponovil je, da morajo člani vojaške zveze Nato izpolniti obljube o dveh odstotkih bruto domačega proizvoda za obrambo.

O brexitu je britanska premierka na tiskovni konferenci spet poudarila, da bi bilo EU najbolje zapustiti sporazumno, zato tudi niso tožili, ampak so po njenem prepričanju iz pogajanj izšli z dobrim dogovorom. »Jaz bi tožil,« je dejal Trump. »Tožil bi in se potem morda pogodil.« Na novinarsko izpraševanje, kakšno je njegovo mnenje o brexitu, se je najprej izgovoril, da tega ne spremlja od blizu, a vendarle misli, da bi moralo  Združeno kraljestvo zapustiti EU.

Foto: Peter Nicholls/Reuters
Foto: Peter Nicholls/Reuters


Vprašanje Theresi May, ali bo ostala na čelu vlade do izida ameriško-britanskih trgovinskih pogovorov, je konservativna prvakinja ocenila za »dober poskus«, Trump pa se je po virih iz predsednikovega spremstva po telefonu že pogovarjal s pretendentom za Downing Street 10 Borisom Johnsonom, a naj bi nekdanji zunanji minister sam zavrnil sestanek z njim. Zato pa je ameriški predsednik zavrnil Corbynovo ponudbo za srečanje, saj laburističnega voditelja vidi kot »negativno silo«, prihodnost ameriško-britanskega obveščevalnega sodelovanja pa ga ne skrbi, ker bodo po njegovem prepričanju dosegli dogovor o kitajskem tehnološkem velikanu Huawei. ZDA prepovedujejo sodelovanje kitajskega podjetja pri izgradnji svojih omrežij mobilne telefonije in to zahtevajo tudi od evropskih zaveznikov z Veliko Britanijo na čelu.

Trump se je zasebno srečal tudi z britanskim nacionalističnim voditeljem Nigelom Farageom, enega od očetov brexit-a so videli med prihodom v ameriško veleposlaništvo v Londonu, kjer je preživel nekaj manj kot uro. »Dobro srečanje s predsednikom Trumpom, ki resnično verjame v brexit in uživa svoj obisk v Londonu,« je po njem tvital Farage.

Preberite še:

Komentarji: