Joe Biden zmagovalec demokratskih volitev v Južni Karolini

Nekdanji podpredsednik prejel 48,4 odstotka glasov,  drugouvrščeni demokratični socialist Bernie Sanders 19,9 odstotka
Fotografija: Končno dobra uvrstitev na demokratskih volitvah za nekdanjega podpredsednika Joeja Bidna. Foto Jim Watson Afp
Odpri galerijo
Končno dobra uvrstitev na demokratskih volitvah za nekdanjega podpredsednika Joeja Bidna. Foto Jim Watson Afp

New York – Nekdanji podpredsednik Joe Biden, ki so mu slabe uvrstitve v Iowi, New Hampshiru in Nevadi že resno majale status favorita v demokratski predsedniški tekmi, je v Južni Karolini premagal vse tekmece za izzivalca republikanskega predsednika Donalda Trumpa. Kontroverzni demokratični socialist Bernie Sanders, ki je doslej zbral največ delegatov za julijsko demokratsko konvencijo v Milwaukeeju, je na strankarskih volitvah v pet milijonski zvezni državi na oddaljenem drugem mestu.



Biden je v Južni Karolini računal na glasove temnopoltih demokratov in res so mu ti množično podelili zaupanje kljub številnim spornim izjavam. Med drugim je napačno navajal, da je bil v času apartheida zaprt v Južnoafriški republiki, da je strelno orožje pokopalo polovico prebivalstva ZDA in da tekmuje za senat namesto za Belo hišo, a so demokrati Južne Karoline podpredsedniku priljubljenega prvega temnopoltega predsednika ZDA Baracka Obama odpustili vse. Veliko je pomagal tudi blagoslov legendarnega temnopoltega kongresnika Jamesa Clyburna, predvsem pa temnopolti demokrati Južne Karoline očitno verjamejo, da lahko le zmerni politik Bidnovega kova premaga predsednika Trumpa.

Demokratični socialist Bernie Sanders v Južni Karolini na oddaljenem drugem mestu. Foto Jonathan Ernst Reuters
Demokratični socialist Bernie Sanders v Južni Karolini na oddaljenem drugem mestu. Foto Jonathan Ernst Reuters


Republikanski prvak očitno soglaša, saj je na svojem zborovanju v Charlestonu svoje klical k glasovanju za Sandersa. Če bi Trump rad polemiziral z zagovornikom vseh vrst podržavljenj, pa je vermontski senator nočna mora sredinskih demokratov. Zato so bili ti veseli, da je Sanders vsaj v Južni Karolini precej zastal za Bidnom. Na tretje mesto se je uvrstil milijarder in aktivist Tom Steyer, ki je tej zvezni državi posvetil veliko denarja in časa, za njim ostali kandidati nekdanji župan South Benda Pete Buttigieg ter senatorki iz Massachusettsa in Minnesote Elizabeth Warren in Amy Klobuchar.

Steyer je po razglasitvi rezultatov sporočil, da izstopa iz demokratske predsedniške tekme, bo s tem favoritu Južne Karoline omogočil lažji boj na prihajajočem »super torku« ter vse do demokratskega imenovanja? Ni nujno, da bo dovolj, saj bo že v torek za glasove demokratskih volivcev vabil tudi nekdanji newyorški župan Mike Bloomberg. Finančno-medijski milijarder se sicer ni preveč izkazal na televizijskih soočenjih, še vedno pa ima na voljo neomejena sredstva za politične oglase in vse drugo, pri katerem morajo drugi sredinski kandidati že varčevati.
 
Milijarder in aktivist Tom Steyer je Južni Karolini posvetil veliko časa in denarja.  Foto Mark Makela Reuters
Milijarder in aktivist Tom Steyer je Južni Karolini posvetil veliko časa in denarja.  Foto Mark Makela Reuters




 

Komentarji: