Johnson bi bil kot Hulk, a iz tira so ga vrgli že protestniki

Na delovnem kosilu Johnsona in Junckerja sicer prijateljsko in konstruktivno vzdušje, a nedvoumnih znamenj napredka ni videti.
Fotografija: Juncker je Johnsona sprejel na domačem terenu, v Luxembourgu. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Juncker je Johnsona sprejel na domačem terenu, v Luxembourgu. FOTO: Reuters

Bruselj – Na pogovorih britanskega premiera Borisa Johnsona s predsednikom evropske komisije Jean-Claudom Junckerjem v Luxembourgu po pričakovanjih še ni bilo preboja.

Poldrugi mesec pred rokom za brexit – izpeljan naj bi bil na noč čarovnic, 31. oktobra – še vedno ni jasno, kakšne rešitve bi lahko ustrezno zamenjale irsko varovalo, kot je predvideno v ločitvenem sporazumu, ki so ga parlamentarci na Otoku že trikrat zavrnili.

Juncker je po delovnem kosilu z Johnsonom sporočil, da je odgovornost Združenega kraljestva predstaviti pravno delujoče rešitve, skladne z ločitvenim sporazumom. Evropska komisija je pripravljena in odprta za preučitev, ali takšni predlogi ustrezajo ciljem varovala. »Takšnih predlogov doslej ni bilo,« so sporočili.

Eden od mejnikov v procesu naj bi bil vrh EU 17. in 18. oktobra. V Bruslju se sicer že ugiba, ali bo brexit še enkrat preložen s takšno ali drugačno argumentacijo. Johnson pričakuje, da bo preboj dosežen na vrhu EU, ki bo potekal dva tedna pred načrtovano ločitvijo na noč čarovnic.


Bolj ko je Hulk besen ...


Premier Johnson je bil v zadnjih dneh samozavesten in optimističen. Uporablja tudi nenavadne primerjave s stripovskim junakom. »Bolj ko je Hulk besen, močnejši je,« je izjavil za Mail on Sunday. Tako kot za Hulka, ki se je vedno rešil, ne glede ne to, kako močno je bil videti zvezan, naj bi se Združenemu kraljestvu uspelo rešiti okov, je bilo njegovo sporočilo.

Kot je znano, London noče, da bi obveljalo irsko varovalo, kot je zapisano v ločitvenem sporazumu. Skladno z njim bi – če ne bi bil sklenjen sporazum o prihodnjih trgovinskih odnosih – Severna Irska ostala regulatorno večinoma usklajena s pravili notranjega trga EU, celotno Združeno kraljestvo pa bi bilo v carinski uniji z Unijo. Tako bi preprečili nastanek trde meje na irskem otoku.  



Britanski parlament je sicer sprejel zakonodajo, po kateri mora premier zaprositi za odlog brexita do konca januarja, če do 19. oktobra ne bo sprejet nov sporazum ali če ne bodo glasovali za trdi brexit brez sporazuma. Johnson razglaša, da je pripravljen izpeljat trdi brexit (no-deal), če EU27 ne bo popustila.


Johnson: Odhajamo 31. oktobra


Z Downing Streeta 10 so po pogovorih sporočili, da je bilo srečanje konstruktivno. Johnson je znova potrdil zavezanost irskemu mirovnemu sporazumu in odločnost, da sklene dogovor, v katerem ne bo varovala, parlamentarci pa bi ga podprli. Ponovil je tudi, da ne bo prosil za podaljšanje roka za brexit in da bo Združeno kraljestvo odšlo 31. oktobra.

Pogovori naj bi se intenzivirali in potekali vsak dan. Potekali bodo tudi na politični ravni med pogajalcem EU za brexit Michelom Barnierjem in britanskim sekretarjem za brexit  Stephenom Barclayjem.
 
Čeprav je Juncker pred pogovorom z Johnsonom zatrdil, da Evropa nikoli ne izgubi potrpljenja, je v državah članicah tega nekoliko manj. Neuradno se sicer omenjajo britanski predlogi, da bi lahko na celotnem irskem otoku veljala enaka pravila za živila. To za EU27 ne zadošča.

V Bruslju sicer še vedno čakajo na konkretne britanske predloge alternativnih aranžmajev, ki bi bili po učinku enaki varovalu in bi preprečevali nastanek trdne meje na irskem otoku.

Po doseženem sporazumu bi do konca leta 2020 veljalo obdobje tranzicije, v katerem bi za državljane in podjetja veljal enak režim kot doslej, čeprav Združeno kraljest


»EU ne more biti slab fant«


Kako napeto je, se je pokazalo po pogovorih Johnsona z drugim politikom iz Luksemburga, premierom Xavierjem Bettelom. Ker bi se na tiskovni konferenci na prostem slišali glasnih vzkliki protestnikov, se je britanski premier odločil, da ne bo nastopil. Bettel je odločno kritiziral logiko Londona.

»EU ne more biti obravnavana kot 'slab fant', ker ne sprejeme odločitev, ki jih je predlagala britanska vlada,« je povedal. Odgovornost je v rokah Londona, kjer je vlada že sprejela ločitveni sporazum. Zato da je odgovornost za nastalo zmedo na Otoku.

Preberite še:

Komentarji: