Johnson & Johnson po odkritju prisotnosti azbesta odpoklical otroški puder

Farmacevtski gigant se sicer sooča s tisočimi tožbami ljudi, ki trdijo da njegov puder povzroča raka.
Fotografija: V družbi Johnson & Johnson trdijo, da pri dosedanjih raziskavah pudra prisotnosti azbesta niso nikoli odkrili. FOTO: Justin Sullivan/Getty Images/AFP
Odpri galerijo
V družbi Johnson & Johnson trdijo, da pri dosedanjih raziskavah pudra prisotnosti azbesta niso nikoli odkrili. FOTO: Justin Sullivan/Getty Images/AFP

Ameriški farmacevtski gigant Johnson & Johnson je z ameriškega trga odpoklical 33.000 primerkov pudra za dojenčke, potem ko so v enem izmed njih, kupljenem na internetu, odkrili prisotnost sledi azbesta v njegovi najpogostejši obliki krizotil.

Pozvali so k takojšnjemu prenehanju njegove uporabe, piše BBC. V podjetju sicer trdijo, da pri dosedanjih raziskavah pudra prisotnosti azbesta niso nikoli odkrili. Serijo, v katero sodi sporen primerek, so izdelali že lani.



Multinacionalka Johnson & Johnson se sooča s tisočimi tožbami ljudi, ki trdijo da njihov puder povzroča raka. V podjetju temu ostro nasprotujejo. Kot so sporočili, v sodelovanju z ameriškim uradom za hrano in zdravila FDA (Food and drug administration) skušajo še enkrat preveriti testiranje spornega primerka in ugotoviti, ali je bil morda namerno spremenjen.

Novica je sprožila triodstotni padec delnic podjetja in sledi tisti izpred desetih dni, ko je sodišče odločilo, da mora gigant moškemu, ki je kot otrok užival antipsihotik risperdal, plačati osem milijard ameriških dolarjev (okoli 7,28 milijarde evrov). Gre za doslej najvišjo kazen podjetju, ki se bo na odločitev pritožilo, a so njegove delnice tedaj padle za 1,75 odstotka.

Komentarji: