Johnson zaprosil za nov odlog brexita, a hkrati pozval EU, naj ga zavrne

Britanska vlada še naprej vztraja, da bo država iz Evropske unije izstopila 31. oktobra.
Fotografija: Evropska komisija je vzela na znanje odločitev britanskega parlamenta o Letwinovem amandmaju. FOTO: Dylan Martinez/Reuters
Odpri galerijo
Evropska komisija je vzela na znanje odločitev britanskega parlamenta o Letwinovem amandmaju. FOTO: Dylan Martinez/Reuters

Združeno kraljestvo je po še enem dolgem dnevu v Westminstru in preložitvi dokončnega glasovanja o novem izstopnem sporazumu v Bruselj poslalo prošnjo za nov odlog brexita, s čimer je konservativna vlada Borisa Johnsona izpolnila določilo zakona, ki ga je na začetku prejšnjega meseca kot varovalko pred brexitom brez dogovora mimo nje izglasoval britanski parlament.

Zakon je vlado zavezoval, da zaprosi za nov odlog brexita, če do danes ne bo potrjen nov dogovor. Ker se je britanski parlament odločil, da bo o ta teden sklenjenem sporazumu dokončno glasoval šele, ko bo sprejeta vsa ključna zakonodaja, na podlagi katere bo Združeno kraljestvo izstopilo iz EU, vladi ni preostalo drugega, kot da spiše pismo, v katerem zaprosi voditelje EU za nov odlog.
 

Vlada se distancira od prošnje

 

Pismo je bilo poslano uro pred polnočjo. Boris Johnson se je o nastalem položaju še pred tem po telefonu pogovoril s predsednikom evropskega sveta Donaldom Tuskom, francoskim predsednikom Emmanuelom Macronom in nizozemskim premierom Markom Ruttejem



Čeprav je njegova vlada zaprosila za odlog, se je premier Johnson od njega distanciral, rekoč, da gre za odločitev, ki jo je sprejel parlament. To je po poročanju otoških medijev razvidno tudi iz prošnje, ki je sestavljena iz treh delov: nepodpisane fotokopije pisma, v kateri EU prosi za nov odlog; obrazložitve, iz katere je razvidno, da vlada za odlog prosi pod prisilo; in Johnsonovega spremnega pisma, v katerem premier poziva EU, naj ne potrdi novega odloga. 

Ta taktika je povsem skladna s stališčem britanske vlade, da ne bo pristala na nov odlog in da se tudi ne bo pogajala o njem. »EU bom povedal tisto, kar govorim že vseh 88 dni na premierskem položaju: nov odlog ne rešuje ničesar,« je danes poudaril Johnson. 
 
Poslance je tudi opozoril, da EU morda ne bo želela še v tretje prestaviti datuma brexita, kar je v zadnjih dneh nakazalo tudi več evropskih voditeljev. 

Od leta 1939 so britanski poslanci le štirikrat zasedali na soboto, nazadnje 3. aprila 1982 zaradi argentinske invazije na Falklandske otoke. FOTO: Afp
Od leta 1939 so britanski poslanci le štirikrat zasedali na soboto, nazadnje 3. aprila 1982 zaradi argentinske invazije na Falklandske otoke. FOTO: Afp


Glasovanje prihodnji teden


Britanski parlament je danes preložil glasovanje o novem sporazumu o brexitu, vse dokler ne bodo potrjeni vsi zakonski akti, ki bodo podlaga za uveljavitev urejenega brexita. 

Spodnji dom parlamenta je potrdil dopolnilo, ki ga je v parlamentarno proceduro vložil nekdanji konservativni poslanec Oliver Letwin, s tem pa onemogočil dokončno glasovanje o novem sporazumu, ki ga je ta teden britanska vlada dosegla z Evropsko unijo. Namen dopolnila je preprečiti izstop brez dogovora po pomoti, če parlament do 31. oktobra ne bi uspel sprejeti vse ključne zakonodaje. 

S potrditvijo dopolnila se potrjevanje novega sporazuma o brexitu premika v prihodnji teden, ko bo vlada Borisa Johnsona v parlamentu vložila spremenjeni predlog zakona o izstopu države iz EU.


 

322 glasov za in 306 proti


Vlada je dopolnilu, ki je bilo sprejeto z 322 glasovi za in 306 proti, ostro nasprotovala, a na koncu morala priznati poraz. Premier Johnson se je po glasovanju poslancem zahvalil za njihov čas in izrazil upanje, da bodo prihodnji teden s prepričljivo večino podprli sporazum, ki ga je uspel izpogajati z EU. 

Zakonodaja, ki jo je prejšnji mesec sprejel britanski parlament, Johnsona zavezuje k temu, da EU zaprosi za nov odlog izstopa, če parlament do danes, 19. oktobra, ne potrdi novega dogovora o brexitu. Ker se to ni zgodilo, Johnsonu ni preostalo drugega, kot da pošlje pismo voditeljem EU, v katerem jih uradno zaprosi za nov odlog brexita.  

Premier je med nastopom v parlamentu vztrajal, da bo Združeno kraljestvo, tudi v primeru vložitve prošnje za nov odlog, iz Unije v vsakem primeru izstopilo 31. oktobra. »Z EU se ne bom pogajal za nov odlog, niti me zakonodaja k temu ne zavezuje,« je opozoril nasprotnike novega sporazuma. 

Poslance je B. Johnson opozoril, da EU morda ne bo želela še v tretje prestaviti datuma brexita. FOTO: Henry Nicholls/Reuters
Poslance je B. Johnson opozoril, da EU morda ne bo želela še v tretje prestaviti datuma brexita. FOTO: Henry Nicholls/Reuters

 

Nujen korak naprej


Britanski premier je sicer na začetku današnje razprave o novem sporazum o brexitu v poslanski zbornici poudaril, da je to »zgodovinska priložnost«, da Združeno kraljestvo končno naredi korak naprej. Dogovor bo po njegovih besedah omogočil državi, da zapusti EU, hkrati pa ohrani »najtesnejše odnose prijateljstva in sodelovanja«.

Spomnil je, da so volivci na referendumu glasovali za izstop iz EU, in pozval poslance, da sledijo njihovi volji. Po njegovih besedah je zdaj čas, da se to vprašanje končno reši, saj preveč razdvaja družbo. »Nujno je, da naredimo korak naprej in na novo vzpostavimo odnose s partnerji v EU,« je dejal. Tako javnost kot predstavniki EU »si močno želijo«, da »se brexit reši«, je poudaril.

Britanska vlada ne namerava popustiti pod pritiski britanskih poslancev. FOTO: Reuters
Britanska vlada ne namerava popustiti pod pritiski britanskih poslancev. FOTO: Reuters


Medtem se je na ulicah Londona zbralo več deset tisoč zagovornikov drugega referenduma o brexitu. Osrednje prizorišče shoda je trg pred parlamentom.

Dogovor, ki sta ga London in Bruselj dosegla v četrtek, je sicer Johnson označil za »najboljšo možno rešitev«, njegova zavrnitev pa bi bila po njegovih besedah »nesmiselna, potratna in globoko razdvajajoča«. Brexit po njegovih besedah omogoča Združenemu kraljestvu »da ponovno pridobi nadzor« in tako koristi »celotni državi, vključno s Severno Irsko«.



Vodja opozicijskih laburistov Jeremy Corbyn je nasprotno zatrdil, da je najnovejši dogovor »še slabši« od predloga prejšnje premierke Therese May. Obljube o zaščiti okolja in delavskih pravic so po njegovih ocenah »prazne«, zato Johnsonu »ne gre zaupati«. Treba je zaščititi prihodnje generacije, zato se laburistični poslanci ne bodo pustili »potegniti za nos«, je dejal. »Današnje glasovanje za dogovor ne bo končalo brexita. Ne bo prineslo gotovosti, končno besedo naj ima ljudstvo,« je dodal.

Poslanec Škotske nacionalne stranke Ian Blackford je ocenil, da je predlagani dogovor slab za Škotsko, in vprašal, zakaj Škotska ni deležna enakih zagotovil kot Severna Irska. Johnson mu je odgovoril, da imajo Škoti zdaj priložnost, da »ponovno pridobijo nadzor" nad ribištvom.

Zgodilo se je, kar so nekateri napovedovali. Predsednik poslanske zbornice John Bercow je še pred začetkom razprave napovedal, da bo danes dal na glasovanje dopolnilo poslanca Oliverja Letwina. Ta je predlagal, da bi rok za britanski izstop iz EU z 31. oktobra podaljšali, dokler ne bi dogovor opravil celotne parlamentarne poti oziroma bi parlament sprejel zakon o njegovi ratifikaciji.

Na trgu pred parlamentom se je zbralo na tisoče zagovornikov drugega referenduma o brexitu. FOTO: Isabel Infantes/AFP
Na trgu pred parlamentom se je zbralo na tisoče zagovornikov drugega referenduma o brexitu. FOTO: Isabel Infantes/AFP


Po poročanju BBC je imel predlog Letwina danes veliko možnosti, da bi bil sprejet. V tem primeru pa je dokončna parlamentarna odobritev novega dogovora o brexitu danes neizvedljiva. Predlog namreč predvideva odložitev odločitve o sporazumu do sprejetja zakona o ratifikaciji dogovora, kar pomeni, da bi Johnson moral zaprositi Bruselj za vnovično podaljšanje izstopa Združenega kraljestva iz EU.

Johnson je Letwina med razpravo pozval, naj dopolnilo umakne. Po njegovem bi bila ogromna škoda, če bi preprečili možnost, da bi poslanci danes glasovali o sporazumu.

Še pred današnjo sejo spodnjega doma britanskega parlamenta je Johnson v javnem pismu znova pozval poslance, naj podprejo dogovor. »V manj kot dveh tednih, 31. oktobra, bomo potem že zunaj EU,« je zapisal v pismu, ki ga je objavil časnik The Sun. »To je priložnost za nas demokrate, da končno naredimo to, kar smo obljubili: udejanjimo rezultat referenduma leta 2016 in vsaj malo povrnemo zaupanje v našo politiko. Hkrati je to dober dogovor za vse dele naše države,« je zapisal.

»Ponovno lahko prevzamemo nadzor nad našim denarjem, našimi mejami, našimi zakoni. In lahko bomo sklepali prostotrgovinske sporazume po svetu, ki lahko privedejo do na tisoče služb in znižanja vaših položnic,« je dodal v nagovoru bralcev omenjenega časnika.

Od leta 1939 so britanski poslanci le štirikrat zasedali na soboto, nazadnje 3. aprila 1982 zaradi argentinske invazije na Falklandske otoke.

Preberite še:

Komentarji: