Johnson noč preživel v intenzivni oskrbi, potreboval je dodaten kisik

Med hospitalizacijo, ki se je začela v nedeljo, ga bo nadomeščal zunanji minister Dominic Raab.

Objavljeno
07. april 2020 08.20
Posodobljeno
07. april 2020 10.14
Johnsona so v bolnišnico St. Thomas' Hospital v Londonu – uradno zaradi preventivnih oziroma rutinskih preiskav – sprejeli v nedeljo. FOTO: Henry Nicholls/Reuters
Vojko Urbančič
Vojko Urbančič
Dan po zadržano optimističnih uradnih informacijah o sprejemu britanskega premiera Borisa Johnsona v bolnišnico St. Thomas' Hospital v Londonu – uradno zaradi preventivnih oziroma rutinskih preiskav – britanski in širši tisk poroča o njegovem veliko resnejšem zdravstvenem stanju. Poročila v medijih niso enotna, a njihovi avtorji soglašajo, da je britanski premier hudo bolan.

Johnsona, ki ima simptome covida-19 že enajst dni, so hospitalizirali v nedeljo, od včeraj zvečer je v intenzivni negi. Kot poroča BBC, se je za premestitev odločil tim zdravnikov. Včeraj zvečer so premieru zaradi težav z dihanjem pomagali z dodatnim kisikom, v intenzivno nego pa so ga premestili zaradi možnosti zdravljenja z ventilatorjem, če bi se njegovo zdravstveno stanje nenadoma poslabšalo.

Nekateri mediji so sicer že objavili, da potrebuje respirator. Uradne objave ostajajo skope, današnjih še ni. »Popoldne se je premierovo zdravstveno stanje poslabšalo, na podlagi nasveta skupine njegovih zdravnikov smo ga premestili na intenzivni oddelek bolnišnice,« so včeraj sporočili z Downing Streeta.

Simptome bolezni ima tudi Johnsonova noseča partnerica Carrie Symonds. V tvitu je že pred dnevi sporočila, da je že teden dni v postelji, da je niso testirali in da je že bolje.image
Johnson je v zadnjih dneh vlado vodil iz samoizolacije. FOTO: Andrew Parsons/AFP

 

Izrazi podpore iz sveta


Da ima blage simptome okužbe s covidom-19, je sicer Johnson objavil že 27. marca. Včerajšnji podatki o njegovem zdravstvenem stanju so bili sprva skopi, a so mediji že namigovali o resnejšem poteku bolezni. Danes opozarjajo, da bi se moral najverjetneje tudi v primeru hitrega okrevanja za dlje časa odpovedati vodenju britanske vlade.

Izraze podpore je britanskemu premieru izrazilo več svetovnih politikov, med njimi Ursula Von der LeyenDonald Trump, Emmanuel MacronJustin Trudeau, Pedro Sanchez, Mark Rutte in tudi slovenski premier Janez Janša. Poleg teh pa še številni britanski politiki, denimo nekdanja britanska premiera David Cameron in Theresa May.

Britanci pred odločilnim časom pandemije


Velika Britanija po ocenah znanstvenikov vstopa v odločilno obdobje pandemije, ki je po včerajšnjih podatkih v državi zahtevala že 5373 življenj. V zadnjih 24 urah je bolezni podleglo 439 ljudi.


image
Johnsona bo v času okrevanja za krmilom britanske vlde nadomestil zunanji minister Dominic Raab. FOTO: Daniel Leal-olivas/AFP