Johnson opustil grožnjo z brexitom brez dogovora

Ameriški predsednik je v četrtek Faragea pozval, naj se na predčasnih volitvah, ki bodo na Otoku 12. decembra, poveže z Johnsonom.
Fotografija: Boris Johnson FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Boris Johnson FOTO: Reuters

Britanski premier Boris Johnson je zavrnil poziv vodje britanske populistične stranke Brexit Nigela Faragea in ameriškega predsednika Donalda Trumpa k oblikovanju predvolilnega zavezništva za brexit. Johnson je medtem po poročanju britanskega časnika The Times opustil grožnjo z brexitom brez dogovora, da bi pridobil sredinsko usmerjene volivce.

Johnson je v pogovoru za britansko mrežo BBC v petek dejal, da je »vedno hvaležen za nasvet«, vendar pa pred decembrskimi volitvami ne bo šel v predvolilno zavezništvo s Farageom. Tudi v Johnsonovi konservativni stranki so sodelovanje s Farageom nemudoma zavrnili. Farage je kot pogoj za sodelovanje z Johnsonom postavil, da ta opusti izstopni dogovor, ki ga je sklenil z Brusljem.

Ameriški predsednik je v četrtek Faragea pozval, naj se na predčasnih volitvah, ki bodo na Otoku 12. decembra, poveže z Johnsonom. Menil je, da bi bila to »velika stvar«. Obenem je napadel vodjo britanske opozicije Jeremyja Corbyna, ki bi bil po njegovem slab za državo.

Viri na Downing Streetu, kjer je sedež premierja, so navedli, da torijci pod nobenim pogojem ne bi hoteli sodelovati s stranko Brexit, poroča BBC.

Kot je v pogovoru z notranjepolitično urednico na BBC Lauro Kuenssberg pojasnil Johnson, je težava pri sklenitvi dogovora o sodelovanju s katero koli stranko tveganje, da bi na Downing Street 10 prišel Corbyn.
Johnson je medtem po poročanju Timesa v volilnem manifestu svojih konservativcev opustil grožnjo z brexitom brez dogovora, s čimer bi rad pridobil zmerne volivce liberalnih demokratov, ki jih precej skrbi učinek morebitnega drugega referenduma o brexitu.

Johnson se bo tako osredotočil na vodilo, da bi »brexit izpeljali nemudoma« in sicer tako, da bi njegov dogovor o brexitu spravili skozi spodnji dom parlamenta takoj, ko se poslanci vrnejo v poslanske klopi. Ta pristop je povsem nasproten prejšnjemu Johnsonovemu pristopu po načelu "storiti ali umreti", ko je obljubil, da bo Združeno kraljestvo Evropsko unijo zapustilo z ali brez dogovora 31. oktobra, spominja Times na svoji spletni strani.

Britanski poslanci so v torek potrdili razpis volitev 12. decembra. K tem je pozval Johnson, potem ko mu dogovora o brexitu ni uspelo spraviti skozi britanski parlament. Velika Britanija bi morala v četrtek, 31. oktobra, izstopiti iz EU, a so znova preložili brexit, tokrat na konec januarja 2020.

Komentarji: