Johnson po porazu pripravljen na predčasne volitve

Konservativna vlada ostala brez večine v parlamentu, poslanci prevzeli nadzor nad predlaganjem zakonodaje. 
Fotografija: Boris Johnson med odgovarjanjem na poslanska vprašanja. Foto Afp
Odpri galerijo
Boris Johnson med odgovarjanjem na poslanska vprašanja. Foto Afp

Spodnji dom britanskega parlamenta je po večurni razpravi podprl predlog, s katerim bo prevzel nadzor nad procesom predlaganja nove zakonodaje. Ta manever bo poslancem opozicije in nekaterim upornikom v vrstah vladajoče konservativne stranke že jutri omogočil izglasovanje zakona, s katerim bodo poskušali prisiliti konservativno vlado premiera Borisa Johnsona v to, da kategorično opusti možnost brexita brez dogovora in zaprosi za vnovičen odlog izstopa iz EU. 

Premier Johnson je v odzivu na svoj prvi parlamentarni poraz napovedal vložitev predloga za razpis predčasnih volitev in še enkrat zavrnil možnost, da bi lahko njegova vlada zaprosila EU za nov odlog brexita. 

Če poslanci glasujejo za ta zakon, je poudaril Johnson, bodo Britanci na predčasnih volitvah morali glasovati, kdo bo odšel na oktobrski vrh EU v Bruselj. Če bo to vodja opozicije Jeremy Corbyn, bo po premierovih besedah storil tisto, kar želi EU. Johnson, nasprotno, obljublja, da se je pripravljen pogajati, a tudi da je pripravljen državo iz EU popeljati brez dogovora. 

Zagovorniki izstopa iz EU protestirajo pred britanskim parlamentom. Foto Afp
Zagovorniki izstopa iz EU protestirajo pred britanskim parlamentom. Foto Afp


Britanska vlada je nekaj ur pred glasovanjem o predlogu, s katerim hočejo nasprotniki brexita v britanskem parlamentu prevzeti nadzor nad procesom predlaganja nove zakonodaje, izgubila večino v spodnjem domu predstavniškega organa, potem ko je eden od konservativnih poslancev prestopil k opoziciji.

Vladajoča konservativna stranka, katere vodenje je pred nekaj tedni prevzel Boris Johnson, tako v parlamentu uradno nima več dovolj glasov, da bi potrjevala zakonodajo. Izguba večine še dodatno povečuje verjetnost, da bo Združeno kraljestvo še pred predvidenim izstopom države iz Evropske unije odšlo na predčasne volitve.

Komentarji: