Zaradi izpada elektrike umrlo 15 dializnih bolnikov

Izpadi električne energije so zaradi slabega vzdrževanja infrastrukture v Venezueli reden pojav, vendar je bil tokratni verjetno najobsežnejši doslej.
Fotografija: Izpadi elektrike so v Venezueli reden pojav, a ne tako obsežni, okt je bil ta v četrtek. FOTO: Matias Delacroix/Afp
Odpri galerijo
Izpadi elektrike so v Venezueli reden pojav, a ne tako obsežni, okt je bil ta v četrtek. FOTO: Matias Delacroix/Afp

Po obsežnem električnem mrku, ki je v četrtek prizadel večji del Venezuele, se stanje v državi le počasi izboljšuje. Po besedah predsednice slovenskega društva v Venezueli Marie Voglar, ki živi v Valencii, so razmere težke, saj so v mestu, enem največjih v državi, še vedno brez elektrike in tudi vode. Podobno je drugod po državi.

V Valencii so že od četrtka brez elektrike in vode, prav tako so velike težave s telefonskimi in internetnimi povezavami. Voglarjeva je STA prek elektronske pošte uspela posredovati nekaj skopih informacij o trenutnih razmerah. »Obupno je. (...) Molite za nas,« je zapisala.

»Že 55 ur brez elektrike, telefona, ni interneta. So pa nekateri kraji, ki nimajo oskrbe že 60 ur,« je dodala. Podobne ali še hujše razmere so tudi drugod po državi. Ljudje niso seznanjeni z razvojem dogodkov, saj jih oblasti, kot pravi, o tem ne obveščajo.
Venezuelske oblasti s predsednikom Nicolasom Maduro na čelu so za izpad elektrike okrivile sabotažo na osrednji hidroelektrarni v zvezni državi Bolivar. Maduro je prek Twitterja odgovornost za električni mrk naprtil ZDA rekoč, da gre za »električno vojno, ki jo je napovedal in jo diktira ameriški imperializem proti našim ljudem«.

A ljudje v Venezueli temu po besedah Voglarjeve ne verjamejo. »Oblast pravi, da so Američani, resnico pa vemo vsi... Zapravili so ves denar zase in zapustili centralno elektrarno, sedaj pa se je nekaj pokvarilo in nimajo s čim popraviti, strokovnjaki so odšli, narod pa trpi,« je zatrdila Voglarjeva.

Po obsežnem električnem mrku, ki je v četrtek prizadel večji del Venezuele, se stanje v državi le počasi izboljšuje. FOTO: Ronaldo Schemidt/Afp
Po obsežnem električnem mrku, ki je v četrtek prizadel večji del Venezuele, se stanje v državi le počasi izboljšuje. FOTO: Ronaldo Schemidt/Afp


Po poročanju venezuelskega časnika El Nacional so morali zaradi četrtkovega izpada elektrike v nekaterih bolnišnicah odpovedati operacije in dializo za okoli 10.000 bolnikov. Posledično je umrlo 15 dializnih bolnikov, so sporočile tamkajšnje nevladne organizacije. Pred bencinskimi črpalkami so se vile dolge vrste, ohromljen je bil tudi letalski promet.

Izpadi električne energije so zaradi slabega vzdrževanja infrastrukture v Venezueli reden pojav, vendar je bil tokratni verjetno najobsežnejši doslej. Po navedbah opozicijskega voditelja Juana Guaidoja so brez elektrike ostali v vseh 23 zveznih državah razen eni.

Po poročanju venezuelskih medijev so v petek elektriko znova dobili v prestolnici Caracas, v sosednji zvezni državi Miranda in zveznih državah na vzhodu Venezuele.

ZDA so odgovornost za izpad električne energije zanikale. »Izpadi elektrike in stradanje so posledica nesposobnosti Madurovega režima,« je na spletnih družbenih omrežjih odgovoril ameriški državni sekretar Mike Pompeo. Enako meni Juan Guaido.

Juan Guaido je zagrozil z zunanjim posredovanjem. FOTO: Ivan Alvarado/Reuters
Juan Guaido je zagrozil z zunanjim posredovanjem. FOTO: Ivan Alvarado/Reuters


Guaido ne izključuje zunanjega posredovanja


Samooklicani začasni predsednik Venezuele je v soboto pred več tisoč podporniki sicer napovedal velik pohod na prestolnico Caracas. Obenem je zagrozil z možnostjo zunanje intervencije v državi. Kot je pojasnil Guaido, se najprej odpravlja na turnejo po vsej državi. »Ko bomo končali turnejo in organizacijo v vseh zveznih državah, bomo sporočili datum, ko bomo vsi skupaj prišli v Caracas,« je na protestu v Caracasu dejal 35-letni Guaido, ki ga kot začasnega predsednika priznava že več kot 50 držav po svetu.

Obenem je zagrozil, da bo zaprosil za posredovanje iz tujine, če venezuelski predsednik Nicolas Maduro ne bo zapustil položaja. »Ko bo prišel čas«, je možna tudi intervencija od zunaj, je dejal, in spomnil, da venezuelska ustava dopušča tako »venezuelske vojaške misije v tujini kot tuje misije v državi«.

Preberite še:

Komentarji: