Jug Kalifornije stresel potres z magnitudo 7,1

Po navedbah ameriških geologov naj bi šlo za zaporedni potres, ki je bil enajstkrat močnejši od predpotresa. 
Fotografija: Po potresu je v Ridgecrestu prišlo tudi do požara. FOTO: Mario Tama/AFP
Odpri galerijo
Po potresu je v Ridgecrestu prišlo tudi do požara. FOTO: Mario Tama/AFP

Jug Kalifornije je stresel potres z magnitudo 7,1. Tla so se po poročanju pristojnih ameriških oblasti stresla v petek ob 20.19 po lokalnem časnem. Žarišče potresa so zabeležili 17 kilometrov severovzhodno od manjšega mesta Ridgesreast, ki se nahaja približno 200 kilometrov severovzhodno od Los Angelesa. 

Zadnji potres je del pojava, ki mu geologi pravijo zaporedni potres in je sledil potresu z magnitudo 6,4, ki je območje stresel dan prej. Po navedbah ameriških geologov je bilo četrtkovo tresenje tal predpotres petkovega potresa, ki je bil po poročanju ameriške televizije CNN močnejši za 11-krat. Prebivalci območja so poročali o popotresnih sunkih.

FOTO: David Mcnew/Reuters
FOTO: David Mcnew/Reuters


​Iz mesta Ridgesreast so po četrtkovem potresu poročali o nekaj požarih na gradbiščih in nekaj uničenih domovih, posledic večjih razsežnosti pa potres ni povzročil. Podobno naj bi bilo tudi po zadnjem potresu. »Božji milosti gre zahvala, da nsmo imeli žrtev,« je za CNN povedal vodja policistov v Ridgecrestu Jed McLaughlin.

FOTO: Mario Tama/AFP
FOTO: Mario Tama/AFP


Ameriška seizmologinja Lucy Jones je že v četrtek na novinarski konferenci posvarila, da je možnost približno ena proti 20, da bo območje v prihodnjih nekaj dneh prizorišče še močnejšega potresa.

FOTO: David Mcnew/Reuters
FOTO: David Mcnew/Reuters


Guverner Kalifornije Gavin Newsom je za prizadeto območje že razglasil izredne razmere, saj tako lahko hitreje mobilizirajo pomoč in finančna sredstva. Zaradi potresa so v petek prav tako preložili tekmo lige NBA med New York Knicksi in New Orleans Pelicans. 

FOTO: David Mcnew/Reuters
FOTO: David Mcnew/Reuters

Komentarji: