Junaki našega časa

Ptice roparice, virus in mafijci proti dobrim silam največjega ameriškega velemesta.
Fotografija: Ženska z zaščitno masko teče po praznem Centralnem parku. Foto AFP
Odpri galerijo
Ženska z zaščitno masko teče po praznem Centralnem parku. Foto AFP

New York – Ta konec tedna so New York preletavali jastrebi. Strah pred grozljivim virusom je dodobra izpraznil največje ameriško velemesto in narava si vrača svoj dolg. Ko se umikajo ljudje, pridejo bitja, ki smo jih tudi v New Yorku občudovali le v živalskih vrtovih.

Veličastne ptice so preletavale Stolp svobode, ki spominja na teroristične napade iz leta 2001, in vojaško ladjo bolnišnico, ki naj bi pomagala pri tokratnem reševanju življenj. Praznina vlada tudi v drugih predelih New Yorka in je še posebej občutna na najbolj znamenitem trgu Times Square. Pred novim koronavirusom je ta vsak dan sprejel pol milijona ljudi, zdaj le sem ter tja kdo hiti po nujnih opravkih. Veliki panoji ne delajo reklame za modne trgovine, ampak slavijo ljubezen v času koronavirusa ter z angelskimi krili slikajo zdravnike in drugo medicinsko osebje.
 

Zahvala tistim, ki se žrtvujejo


New York ob večerih ploska vsem, ki se v bolnišnicah in drugje žrtvujejo za naše življenje in zdravje, a so junaki našega časa tudi številni drugi. »Dobim veliko nasmehov in zahval,« je lokalnemu časopisu povedala taksistka Nancy Reynoso, ki pomaga razvažati velike kartone s hrano za najbolj pomoči potrebne meščane. Taksistom in voznikom Uberja ali Lyfta mestne oblasti za prevoze plačajo petnajst dolarjev na uro, kar pride prav, saj te dni po ulicah in avenijah le malo ljudi išče prevoz. Samo v marcu so razvozili šest milijonov paketov s hrano in tudi zaradi programov DeliveryTLC, Angel Food in drugih v ohromelem velemestu ni slišati veliko zgodb o lačnih ljudeh.

V velemesto se vrača narava. Foto AFP
V velemesto se vrača narava. Foto AFP


Dovolj so že zgodbe o vseh, ki smo jih izgubili zaradi morilskega virusa. »Policijski narednik Joseph Spinosa je ljubil pečenje na žaru, njegovi svinjski kotleti s kolo s češnjevim okusom so bili nepozabni,« so zabeležili v Newsdayu, pa tudi, da je sanjal o upokojitvi na Floridi. Victor Claxton iz Wyandacha na Long Islandu, »prijatelj vsakogar, ki ga je srečal«, se je to poletje nameraval poročiti. »Zaročila sva se na ladji križarki, za roko me je zaprosil pred petsto ljudmi,« je časopisu povedala njegova zaročenka.
 

Izredni ukrepi do sredine maja


Broadwayski igralec Nick Cordero bo še srečen, če se bo zaradi zapletov med zdravljenjem covida-19 rešil le z odrezano nogo, prijatelji in znanci na družbenih omrežjih s plesom na njegovo glasbo zbirajo denar zanj in za njegovo družino. Število Newyorčanov, ki potrebujejo zdravniško oskrbo, pa je vendarle začelo upadati. Guverner države New York Andrew Cuomo je izredne ukrepe kljub temu podaljšal do sredine maja ter vsem zapovedal še zakrivanje obraza.

Protest proti predsedniku Donaldu Trumpu. Foto Reuters
Protest proti predsedniku Donaldu Trumpu. Foto Reuters


V znamenju koronavirusa so celo temačne plati velemesta. Zaradi nevarnosti okužbe spuščajo domov številne zapornike in med njimi se je znašel tudi znameniti mafijec Vinny Asaro iz skupine, ki je leta 1978 na terminalu Lufthanse newyorškega letališča John F. Kennedy ukradla za šest milijonov dolarjev denarja in dragocenosti. Rop je bil tako predrzen, da je Martin Scorsese po njem posnel film Dobri fantje, danes 85-letni Asaro pa je za zapahi preživel komaj tri leta, in še to zaradi požiga avtomobila nekoga, ki mu je nenamerno odvzel prednost na cesti. Izpustitev na dom je omogočila ista sodnica, ki ga leta 2015 ni obsodila zaradi znamenite tatvine.

Preberite še:

Komentarji: