Juncker in Kurz čestitala Janši, Tusk čaka na premierja

Predsednik EK verjame v dragocen prispevek prihodnje slovenske vlade v EU. Avstrijski politolog medtem ocenjuje, da so volitve potrdile evropske trende.
Fotografija: Jean Claude Juncker je Janši poslal čestitko. FOTO: John Thys/AFP
Odpri galerijo
Jean Claude Juncker je Janši poslal čestitko. FOTO: John Thys/AFP

Bruselj - Jean Claude Juncker čestita zmagovalcu slovenskih parlamentarnih volitev, vodji SDS Janezu Janši, ki ga dobro pozna, in izraža prepričanje, da bo prihodnja slovenska vlada dragoceno prispevala k skupnim prizadevanjem za gradnjo demokratične, uspešne in močnejše EU, so sporočili v Bruslju.

Spremljali smo nedeljske slovenske parlamentarne volitve. Predsednik Juncker prav sedaj pošilja čestitko Janezu Janši, vodji zmagovalne SDS, ki ga dobro pozna, je povedal glavni govorec komisije Margaritis Schinas. Juncker po njegovih besedah izraža prepričanje, da bo prihodnja slovenska vlada dragoceno prispevala k skupnim prizadevanjem za gradnjo demokratične, uspešne in močnejše EU. Hkrati je Schinas dejal, da »seveda ne komentirajo ustavnega procesa oblikovanja vlade, ki se šele začenja«.



SDS in drugi članici Evropske ljudske stranke (EPP), NSi, je za volilni izid čestital tudi predsednik te evropske stranke Joseph Daul. »Slovenci so glasovali za spremembe in nov zagon, ki ga lahko prispeva le desna sredina,« je tvitnil.

V tiskovni službi predsednika Evropskega sveta Donalda Tuska pa so v odzivu na slovenske volitve izrazili pričakovanje, da bo Tusk čestital novemu premierju, ko bo ta znan.

Avstrijski kancler Sebastian Kurz je izrazil čestitke Janši in SDS za zmago. Kot vodja avstrijske ljudske stranke (ÖVP) je izrazil čestitke obema sestrskima strankama v Evropski ljudski stranki (EPP), ob SDS tudi NSi. Kurz se je na Twitterju pridružil čestitkam vodje politične skupine EPP v Evropskem parlamentu Manfreda Webra, ki je Janši čestital že v nedeljo zvečer.


Grenak poraz SMC


V Avstriji so se na volitve v Sloveniji odzvali tudi v liberalni stranki Neos in rezultat dosedanjega slovenskega premierja Mira Cerarja in njegove SMC, ki je izgubila skoraj dve tretjini poslanskih sedežev, označili za grenak poraz. Evropska poslanka iz te stranke Angelika Mlinar je kljub temu izrazila prepričanje, da so liberalci v SMC, s katerimi so povezani v evropski skupini Alde, »dovolj močni za oblikovanje proevropske vlade«.

Pri tem je pozdravila tudi dejstvo, da je v parlamentu ostala Stranka Alenke Bratušek. S Cerarjem sta po njenem mnenju »garanta, da bo Slovenija še naprej vodila proevropsko politiko in ne politiko Viktorja Orbana.«
 

Heinisch: Potrdili so se evropski trendi


Avstrijski politolog Reinhard Heinisch je danes za STA ocenil, da so predčasne parlamentarne volitve v Sloveniji potrdile več evropskih trendov zadnjega časa. To so med drugim sprememba politike v desno, iskanje radikalnih sprememb oz. novincev in zelo verjetne težave pri oblikovanju koalicije.

Tako kot že drugod na zadnjih volitvah so tudi v Sloveniji pomembno vlogo pred volitvami igrale migracije, ki jih je izkoristil predvsem predsednik SDS Janez Janša, je ocenil. Med drugim je Janša, čeprav je že dolgo v politiki, po Heinischevem mnenju tudi edini pravi slovenski politični povratnik, ki je kredibilno predstavil svoj zasuk v desno, podobno kot je bilo v Italiji z desnosredinskim zavezništvom Silvia Berlusconija in Mattea Salvinija.
 

Madžarska zanimiva z gospodarskega vidika


Na evropskem parketu je po njegovem morda res pričakovati porast evropskeptičnih vlad, kot jih že imajo na primer v Italiji in na Češkem. Glede na poročanje številnih medijev o povezavi med Janšo in Orbanom pa je Heinisch ocenil, da je za Madžarsko Slovenija zanimiva predvsem z gospodarskega vidika, kot na primer projekt drugi tir in da vsaj sprva ne gre za oblikovanje neke vrste desne osi in približevanju Višegrajski četverici.

Opozoril je, da mora Slovenija paziti, da ostane v dobrih odnosih z Nemčijo - najpomembnejšim izvoznim trgom. »To ve tudi Janša, če mu bo kdaj uspelo oblikovati vlado,« je dodal.

 

Komentarji: