Juncker in Mayeva sta se pogovorila trdo, a konstruktivno

Do načrtovane ločitve je le še sedem tednov, odprte pa ostajajo še najpomembnejše stvari.
Fotografija: Nevarnost kaotične ločitve s hudimi gospodarskimi in drugimi posledicami ostaja. FOTO: Aris Oikonomou/AFP
Odpri galerijo
Nevarnost kaotične ločitve s hudimi gospodarskimi in drugimi posledicami ostaja. FOTO: Aris Oikonomou/AFP

Bruselj – Saga o brexitu se nadaljuje in skorajšnji preboj ni pričakovan, je glavno sporočilo po pogovorih britanske premierke Therese May z voditelji institucij EU v Bruslju.

Mayeva in predsednik evropske komisije Jean-Claude Juncker sta objavila le skupno izjavo, v kateri sta pojasnila, da so bili pogovori »robustni, a konstruktivni«.

Cilj še naprej ostaja urejen izstop britanskega kraljestva, ki bi temeljil na dogovoru.  Ali bo tak razplet uresničljiv 29. marca, ko se izteče dvoletni rok za brexit, je povsem negotovo.

Mayeva je v pogovorih sicer omenjala rešitve glede pravno zavezujočih sprememb pogojev irskega varovala v kontekstu sporazuma o izstopu. V EU27 ni nobene pripravljenosti na razprave o sami vsebini sporazuma, ki je bil novembra dosežen po dolgih pogajanjih, v britanskem parlamentu pa so ga nato zavrnili.  


Preostre rdeče linije


Juncker je napovedal le pripravljenost, da bi spremenili formulacije v politični deklaraciji o prihodnjih odnosih, ki skupaj z sporazumom o izstopu tvori nekakšen ločitveni sveženj. Deklaracija bi, denimo, lahko bila bolj ambiciozna, kar zadeva vsebino in hitrost sprejemanja sporazuma o prihodnjih odnosih, ki bodo sledili obdobju tranzicije.  

Na Otoku si želijo varovalo časovno omejiti ali dobiti možnost za enostranski izstop iz njega. To vse v EU27 zavračajo, ker da varovalo s takšnimi omejitvami sploh ne bi več bilo varovalo (za nujni primer). Tudi ideje o tehničnih rešitvah, ki bi lahko nadomestile, nadzor na prihodnjih mejah doslej niso postale oprijemljive.

Položaj je posebno težak, ker je London postavil stroge rdeče linije, ki predvidevajo izstop Združenega kraljestva iz carinske unije in notranjega trga EU. V takšnem okviru je težko preprečiti nastanek nadzor na meji na irskem otoku (med EU27 in Severno Irsko kot delom Združenega kraljestva) kot posledici brexita. Varovalo bi preprečilo nastanek trde meje, če ne bo pravočasno sklenjen sporazum o prihodnji odnosih.  

Z rešitvami se morajo, seveda, strinjati ne le britanski poslanci, marveč tudi države članice v EU27 in evropski parlament.

Ekipi obeh strani  naj bi nadaljevali pogovore, ali bi lahko dosegli rešitev, ki bi zagotovila najbolj možno široko podporo v britanskem parlamentu in na drugi strani spoštovala smernice evropskega sveta. Mayeva in Juncker se bo sta spet srečala do konca mesece in pregledala doseženo v pogovorih.


Parlamentarno spogledovanje s Corbynom


Britanska premierka se je v Bruslja srečala še s predstavniki evropskega parlamenta in predsednikom evropskega sveta Donaldom Tuskom. Tusk je po pogovorih sporočil, da preboja še ni na obzorju. Poljak je včeraj dvignil kar veliko prahu s slikovito izjavo:  »Razmišljam, kako je videti poseben prostor v peklu za vse, ki so spodbujali brexit, ne da bi imeli vsaj obris načrta, kako bi ga varno izpeljali.«




Parlamentarni koordinator za brexit Guy Verhofstadt je opozoril na trditve Mayeve, da bo varovalo, ki bi preprečil nastanek meje na irskem otoku, ostalo.

Po njegovem mnenju bi lahko politično deklaracijo naredili »bolj zavezujočo in bolj natančno«. Tako bi lahko pojasnili, da je varovalo le zavarovanje in nič več.  

Verhofstadt je opozoril, da bi morali imeti trdno podporo »Ne more imeti sporazuma, ki bi temeljil na večini šestih, sedmih, osmih ali devetih glasov,« je ocenil Verhofstadt. Pričakujejo čezstrankarsko podporo, za kakršno se je zavzel vodja laburistov Jeremy Corbyn. Med pogoje, ki morajo biti politični deklaraciji, je Corbyn postavil obstanek v carinski uniji in usklajevanje s pravili notranjega trga EU.

»Ločitev brez dogovora za nas ni opcija. Je katastrofa na obeh straneh Rokavskega preliva. Neodgovorno od nekaterih britanskih politikov je, da se zavzemajo za takšno pot,« je povedal Vehofstadt.

Ker je do same izpeljave brexita še manj kot dva meseca, se lahko zgodi, da v odsotnosti rešitve pride do kaotičnega brexita, ki ne bi temeljil na sporazumu. V bruseljskih diplomatskih krogih  še vedno omenjajo, da ni izključen preboj v prihodnjih tednih. Kot ključno velja iskanje širšega soglasja v britanski politiki.

V EU27 sicer lahko s soglasjem vseh članic podaljšajo rok za brexit, a od Londona pričakujejo, da bi v primeru takšne zahteve jasno povedal, zakaj potrebuje več časa in kaj bi bil cilj  podaljšanja. Poleg tega odločitev ne bi smela vplivati na potek evropskih volitev konec maja.

Komentarji: