Južnokorejska vojska z opozorilnimi streli proti ruskemu vojaškemu letalu

Rusko vojaško reaktivno letalo je južnokorejski prostor kršilo dvakrat, pravijo v Južni Koreji.
Fotografija: Rusko letalo A-50 je letelo blizu otokov Takešima, kar Južni Koreji ni bilo všeč. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Rusko letalo A-50 je letelo blizu otokov Takešima, kar Južni Koreji ni bilo všeč. FOTO: Reuters

Iz Južne Koreje so sporočili, da je njihova vojska danes izstrelila opozorilne strele proti ruskemu vojaškemu letalu, ki je ob vzhodni obali kršilo južnokorejski zračni prostor. Moskva je v odzivu zanikala incident, poročajo tuje tiskovne agencije.

Rusko vojaško reaktivno letalo je južnokorejski prostor kršilo dvakrat, zaradi česar sta se odzvali južnokorejski reaktivni letali F-15k in F-16k, ki sta izstrelili opozorilne strele, je za francosko tiskovno agencijo AFP potrdil neimenovani predstavnik južnokorejskega združenega poveljstva.

Prva kršitev se je zgodila okoli devete ure po lokalnem času in je trajala tri minute. Čez uro in pol se je letalo vrnilo in ponovno kršilo južnokorejski zračni prostor, tokrat za štiri minute, so še sporočili iz južnokorejske vojske.

Moskva je v odzivu danes zanikala, da bi njeni letali kršili južnokorejski zračni prostor. Dodali so, da sta ruska reaktivca opravila načrtovano urjenje nad mednarodnimi vodami. »Dva strateška bombnika Tu-95 ruskih zračnih sil sta izvedla načrtovan polet nad nevtralnimi vodami Japonskega morja,« je v sporočilu za javnost zapisalo rusko zunanje ministrstvo.

Po poročanju nemške tiskovne agencije DPA naj bi južnokorejski zračni prostor kršila tudi kitajska vojaška letala. Ni znano, ali je šlo za skupni manever ruske in kitajske vojske.

V Seulu so še dodali, da je rusko letalo tokrat prvič kršilo južnokorejski zračni prostor ter da južnokorejska vojska incident preiskuje. Ta se je zgodil v bližini otočja Dokdo po korejsko in Takeshima v japonščini. Gre za sporno otočje v Japonskem morju, ki je pod nadzorom Južne Koreje, a si ga lasti Japonska.

Kitajska je v odzivu prav tako zavrnila, da bi kitajska vojaška letala kršila južnokorejski zračni prostor. Pri tem so na kitajskem zunanjem ministrstvu poudarili, da južnokorejsko protizračno identifikacijsko območje ni zračni prostor Južne Koreje, zaradi česar imajo vse države pravico do svobode gibanja znotraj tega območja, na spletni strani poroča Reuters.

Japonska je sporočila, da so po južnokorejskih strelih proti ruskemu vojaškemu letalu vzleteli tudi njeni reaktivci. Rusko letalo je v bližini otočja Takeshima dvakrat kršilo japonski zračni prostor, je na novinarski konferenci po navedbah DPA sporočil tiskovni predstavnik japonske vlade Yoshihide Suga. Dodal je, da je Japonska na Moskvo in Seul naslovila oster protest zaradi incidenta v bližini japonskega ozemlja.

Komentarji: