Kabinsko osebje Lufthanse začelo dvodnevno stavko

Družba je odpovedala 1300 letov (700 današnjih in 600 jutrišnjih), večinoma iz Nemčije, kar bo prizadelo 180.000 potnikov. Lufthansa se je s sindikatom pripravljena pogovarjati.
Fotografija: Stavka kabinskega osebja poteka danes in jutri. FOTO: Johannes Eisele/AFP
Odpri galerijo
Stavka kabinskega osebja poteka danes in jutri. FOTO: Johannes Eisele/AFP

Opolnoči je kabinsko osebje nemškega letalskega prevoznika Lufthansa začelo 48-urno stavko. Družba je morala odpovedati 1300 letov (700 današnjih in 600 jutrišnjih), večinoma iz Nemčije, kar bo prizadelo 180.000 potnikov. Prevoznik je potnikom s kupljenimi vozovnicami za lete v času stavke ponudil možnost brezplačne menjave za drug let v prihodnjih desetih dneh, za lete v Nemčiji pa tudi menjavo za vozovnico za vlak.



Kot so za <em>STA</em> pojasnili v družbi Fraport Slovenija, ki upravlja letališče Jožeta Pučnika, na Brniku včeraj popoldne še ni bil odpovedan noben let. FOTO: Christof Stache/AFP
Kot so za STA pojasnili v družbi Fraport Slovenija, ki upravlja letališče Jožeta Pučnika, na Brniku včeraj popoldne še ni bil odpovedan noben let. FOTO: Christof Stache/AFP


Zavrnjena zahteva za odpoved stavke


Sindikat Ufo, ki zastopa kabinsko osebje Lufthanse, je k stavki pozval v ponedeljek. Lufthansa je še upala na odločitev delovnega sodišča v Frankfurtu, kamor je vložila zahtevo za prepoved stavke, a bila zavrnjena. Že pred časom se je na delovno sodišče obrnila tudi z zahtevo po mnenju o tem, ali je Ufo še pristojen za dogovore o kolektivni spremembi plač, saj je po njenem sindikat po odhodu številnih članov zaradi notranjih sporov izgubil reprezentativnost.



»Storili bomo vse, da bo vpliv stavke na naše potnike kar najmanjši,« so sporočili iz družbe, ki se je nazadnje z množičnimi odpovedmi letov zaradi enotedenske stavke spopadala pred štirimi leti.


Na Brniku brez sprememb


Kot so za STA pojasnili v družbi Fraport Slovenija, ki upravlja letališče Jožeta Pučnika, na Brniku včeraj popoldne še ni bil odpovedan noben let. Za četrtek in petek tako (za zdaj) ni predvidenih sprememb, lete – dvakrat na dan v Frankfurt in enkrat na dan v München – naj bi izvedli po načrtih. Lufthansa je pred kratkim začela leteti tudi v Slovenijo, že prej je bila pri nas prisotna prek hčerinskih družb.

Družba je morala odpovedati 1300 letov. FOTO: Christof Stache/AFP
Družba je morala odpovedati 1300 letov. FOTO: Christof Stache/AFP


Oktobrska stavka v hčerinskih podjetjih


Enodnevna opozorilna stavka kabinskega osebja je bila že sredi oktobra v štirih Lufthansinih hčerinskih podjetjih, zaradi česar je bilo odpovedanih več kot 300 letov, prizadetih pa okoli 60.000 potnikov. Stavki se tedaj ni pridružilo kabinsko osebje matične družbe, Lufthansa pa je takratno stavko označila za nezakonito.

Preberite še:

Komentarji: