Kaj je želela doseči Severna Koreja?

Če se izkaže, da je izstrelila balistične rakete, bi bila to kršitev resolucij Varnostnega sveta ZN.
Fotografija: Dogajanje spremljajo tudi v Južni Koreji. FOTO: Kim Hong Dži/Reuters
Odpri galerijo
Dogajanje spremljajo tudi v Južni Koreji. FOTO: Kim Hong Dži/Reuters

Tiskovne agencije poročajo, da je Severna Koreja s polotoka Hodo v sredo zgodaj zjutraj po krajevnem času izstrelila nekaj za zdaj še nedoločenih projektilov, ki so leteli 430 kilometrov daleč in do višine 50 kilometrov, preden so padli v Japonsko morje. Iz Japonske poročajo, da zadeve niso dosegle teritorialnih voda države.



Tiskovna agencija DPA navaja obrambnega ministra Japonske Takeshija Iwayo, ki pravi, da je izstrelitev zelo obžalovanja vredna, če pa se izkaže, da so bili projektili balistične rakete, bi bila to kršitev resolucij Varnostnega sveta ZN. Japonska bo analizirala, kaj je hotela Severna Koreja s tem doseči.

Tiskovna agencija AFP navaja neimenovanega uradnika v generalštabu vojske Južne Koreje, ki potrjuje izstrelitev neidentificiranih projektilov, za katere uvodoma niso vedeli, kam so leteli.

Predsednik Severne Koreje Kim Džong-Un je pred šestimi dnevi osebno nadziral izstrelitev dveh raket kratkega dosega, menda kot opozorilo Južni Koreji.

Kim in ameriški predsednik Donald Trump sta se junija na demilitariziranem območju med Korejama dogovorila o začetku pogajanj o jedrski razorožitvi Severne Koreje. Pogovori se niso začeli in Pjongjang opozarja, da se ne bodo, če Južna Koreja in ZDA ne odnehata od načrtovanih rednih skupnih vojaških vaj v avgustu.

Trump se z izstrelitvijo dveh raket ni obremenjeval in je dejal, da je šlo za raketi kratkega dosega in zatorej to ni bilo nobeno opozorilo ZDA. Razložil je, da se Južna in Severna Koreja pač prepirata.

Poletne salve raket iz Severne Koreje so že tradicija, tako kot so vojaške vaje Južne Koreje in ZDA. Analitiki menijo, da bo Kim streljal naprej, saj je dobil tudi zeleno luč od Trumpa. Edino vprašanje pa je, če si bo upal izstreliti raketo dolgega dosega, ki bi lahko teoretično letela do ZDA.

Preberite še:

Komentarji: