Kaj piše v mali črni beležnici Jeffreyja Epsteina?

Skrivnostna črna knjižica s telefonskimi številkami napoveduje še večje škandale.
Fotografija: Povprečni finančnik Jeffrey Epstein, ki se mu je uspelo povezati z velikimi imeni iz finančnega in drugega sveta. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Povprečni finančnik Jeffrey Epstein, ki se mu je uspelo povezati z velikimi imeni iz finančnega in drugega sveta. FOTO: Reuters

New York – Zaradi newyorškega procesa proti Jeffreyju Epsteinu, obtoženemu spolnih zlorab in navajanja mladoletnic k prostituciji, je odstopil Trumpov minister za delo Alex Acosta, ki naj bi bil sokriv za milo obsodbo ameriškega finančnika na prvem floridskem procesu. Številni mogočni Epsteinovi znanci, med njimi britanski princ Andrew ter nekateri iz vrha Wall Streeta, se morajo bati za svoj ugled ali še kaj več.

Med Epsteinovimi znanci je tudi britanski princ Andrew. FOTO: Reuters
Med Epsteinovimi znanci je tudi britanski princ Andrew. FOTO: Reuters
Buckinghamska palača je odločno zavrnila kakršnekoli spolne odnose princa Andrewa z Virginio Roberts, danes v Avstraliji živeča mati treh otrok pa je za britanske časopise že pred leti poročala o treh tovrstnih odnosih z najljubšim sinom britanske kraljice Elizabete II., dveh pri svojih rosnih 17 letih. Iz tistega časa izvira tudi fotografija obeh v londonskem stanovanju Ghislaine Maxwell, hčere pokojnega britanskega medijskega mogotca Roberta in tesne Epsteinove sodelavke. Ta naj bi mladenko spolno zlorabljal od njenega 15 leta, rekrutiral naj bi jo v luksuznem klubu republikanskega predsednika Donalda Trumpa Mar-a-Lago.

Nekatere druge mladoletne žrtve, ki na procesu iz leta 2008 niso hotele pričati, zdaj poročajo o »masažah« na Epsteinovem floridskem posestvu, v njegovi newyorški mestni vili ali na zasebnem karibskem otoku. Priče govorijo o stalnem dotoku mladoletnih deklet, ki naj bi jih pomagala pridobiti Ghislaine Maxwell, gostja na poroki hčere demokratskega predsednika Billa Clintona. Ta je priznal, da je večkrat letel v zasebnem Epsteinovem letalu, po romanu Vladimirja Nabokova imenovanem kar Lolita ekspres. Danes 66-letni Epstein je bil tudi gost v kraljičini rezidenci Sandringham.

Nekdanji demokratski predsednik Bill Clinton na poroki hčerke Chelsee. FOTO: Reuters
Nekdanji demokratski predsednik Bill Clinton na poroki hčerke Chelsee. FOTO: Reuters

 

2000 strani dokumentov s procesa


Virginia Roberts je Epsteina in Ghislaine Maxwell tožila za odškodnino, a so se pogodili, ameriško prizivno sodišče pa je pred kratkim odobrilo odprtje približno 2000 strani dokumentov s tega procesa. Ne da bi navedli imena, omenjajo znane ameriške politike, mogočne menedžerje, tuje predsednike, znanega ministrskega predsednika in druge svetovne voditelje, ki se lahko bojijo za lasten ugled ali še kaj več. Epstein naj bi plačal visoke odškodnine tudi nekaterim drugim deklicam in kmalu bo jasno, ali se bo še katera od njih opogumila in vložila tožbo.
Žrtve so poročale o »masažah« na Epsteinovem floridskem posestvu, v njegovi new­yorški vili, na zasebnem karibskem otoku ali na ranču v Novi Mehiki (na fotografiji). FOTO: Reuters
Žrtve so poročale o »masažah« na Epsteinovem floridskem posestvu, v njegovi new­yorški vili, na zasebnem karibskem otoku ali na ranču v Novi Mehiki (na fotografiji). FOTO: Reuters


Po poročanju časopisa Miami Herald je Epstein celo med trinajstmesečno zaporno kaznijo s prvega procesa, ki jo je šest dni na teden podnevi prestajal kar v svoji floridski pisarni, sprejemal mlada dekleta, princ Andrew pa je prišel na obisk v njegovo okrog 70 milijonov dolarjev vredno newyorško hišo kmalu po prihodu na prostost. Zdaj razvpita mestna vila, v katero so vdrli preiskovalci, je nekoč pripadala milijarderju Leslieju H. Wexnerju, med drugim lastniku modne znamke Victoria's Secret. Epstein je dve desetletji skrbel za njegove finance.
 

Slike Woodyja Allena in Mohameda bin Salmana


Wexner je dejal, da je že pred 12 leti pretrgal stike z njim, New York Times pa je poročal, da je Epsteina še med prestajanjem kazni obiskal tudi tedanji visoki menedžer banke JPMorgan Chase James E. Staley, danes predsednik uprave britanske banke Barclays, ki mu je nekdanji učitelj matematike posredoval vrsto premožnih strank. Newyorški dnevnik je namignil, da je bil Epstein bolj povprečen finančnik, pa se mu je kljub temu uspelo povezati z velikimi imeni iz finančnega in drugega sveta. Poleg Wexleyja in Staleyja so omenili Leona D. Blacka iz Apollo Global Managementa, Glenna Dubina iz hedge sklada Highbridge Capital Management in druge.
...
...


Epstein je morda o nekaterih poslovnih strankah tudi lagal, saj je velikokrat omenil Teslinega Elona Muska, Microsoftovega Billa Gatesa in nekdanjega finančnega ministra ZDA Lawrencea Summersa, ki so takšne navedbe odločno zavrnili. Veliko ugibanj prinaša njegova knjižica z naslovi in telefonskimi številkami. V mali črni knjižici so odkrili imena, kot so filmski producent Charles Finch, nekdanja urednica francoske izdaje Vogua Joan Juliet Buck ali lastnik dirkaških konjev Andrew Rosen. Tudi ti in mnogi drugi zavračajo poznanstvo s pedofilom na visoki nogi, svojega pa še nista povedala režiser Woody Allen in savdski princ Mohamed bin Salman, katerih fotografije so opazili v Epsteinovi newyorški vili.

Preberite še:

Komentarji: