Kaj se je zgodilo z Baby Fan?

Kitajska: Ena najslavnejših zvezd kitajske kinematografije je iz javnosti izginila pred tremi meseci.
Fotografija: Fan Bingbing na letošnjem festivalu v Cannesu, potem se je zanjo izgubila vsaka sled ... FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Fan Bingbing na letošnjem festivalu v Cannesu, potem se je zanjo izgubila vsaka sled ... FOTO: Reuters

Seznam filmov in televizijskih nadaljevank, v katerih je igrala Fan Bingbing, je vreden zavidanja, pa tudi seznam nagrad, ki jih je prejela, ni nič krajši. Je postala preveč znana, nedopustno neodvisna ali sumljivo bogata?

Za nekoga, ki ima na družabnem omrežju 63 milijonov sledilcev, je bil rojstni dan z eno samo avtomatsko poslano čestitko in nekaj večpomenskimi sporočili o »prihodu jeseni« in »megleni poti naprej« prej žalosten kot prazničen.

Nad vsemi dobrimi željami, namenjenimi slavni igralki, ki je 16. septembra dopolnila 37 let, je obviselo vprašanje: » Kje je Fan Bingbing?« In odgovora še vedno ni.

Ena najslavnejših zvezd kitajske kinematografije je iz javnosti izginila pred tremi meseci, in čeprav je njen profil na mikroblogu Weibo za njen rojstni dan na kratko zaživel, od nje še vedno ni nikakršnega glasu. Ostaja skrivnost, ali se je za hip sama prijavila ali pa je to storil nekdo, ki pozna njeno geslo. Dejstvo je, da so bile vse čestitke na hitro izbrisane, njeno ime pa je znova utonilo v temo.
 

Polovične resnice


Zoper producentsko družbo, ki jo je Fan odprla v mestu Wuxiju v pokrajini Jiangsu, poteka preiskava zaradi domnevne utaje davka, vendar je bolj malo verjetno, da je bil to razlog za izginotje igralke, ki je bila še donedavnega tako zelo prisotna na velikih in malih ekranih po vsej Kitajski in tudi po vsem svetu. »Obtožbe v zvezi z davki so dimna zavesa,« trdi kitajski milijarder Guo Wengui. Pravi razlog za izginotje Fan Bingbing se skriva v mešanici politike in seksa.

Guo, ki živi v New Yorku in je član kluba za golf ameriškega predsednika Donalda Trumpa Mar-a-Lago, je zaradi korupcije tudi sam v postopku preiskave, ki jo je zoper njega sprožila kitajska oblast. Čeprav zase trdi, da je »žvižgač«, ki razkriva najbolj kočljive skrivnosti kitajskega vodstva, se je že nekajkrat pokazalo, da so mu bolj kot dejstva pri srcu senzacije. Tokrat trdi, da so Fan Bingbing »umaknili«, ker je bila v ljubezenski zvezi s kitajskim podpredsednikom Wang Qishanom.

Je postala preveč znana, neodvisna ali sumljivo bogata? FOTO: Reuters
Je postala preveč znana, neodvisna ali sumljivo bogata? FOTO: Reuters


Sedemdesetletni Wang, sicer desna roka predsednika Xi Jinpinga v boju proti korupciji in kitajski milijarder, ki se ponaša z bogatimi izkušnjami na tem področju, zdaj trdi, da »poskuša nekdo Fan Bingbing uporabiti za to, da bi ga strmoglavili z oblasti«. Igralko so, pravi, »utišali«.

Fan je, seveda, vse zanikala – davčno utajo pa tudi zvezo s kitajskim »železnim možem«. Že lani je sprožila tudi sodni postopek proti Guoju, potem ko je medijem prvič posredoval informacije, ki jih je nemogoče preveriti, tako da so lahko tako točne kot tudi izmišljene.

Res je, da je Guo v javnost pogosto pošiljal tovrstne polovične resnice, res pa je tudi, da se je na Kitajskem že dogajalo, da so igralke, kadar je obstajala nevarnost, da bo njihova romantična zveza s katerim od partijskih mogočnežev škodila njegovemu ugledu ali trdnosti znotraj katere od partijskih frakcij, preprosto izginile. Eni od njih so pred kakšnimi desetimi leti, ko je zahtevala ločitev, v celoti odvzeli identiteto. Ko je v policijskem uradu zahtevala nove osebne dokumente, so trdili, da preprosto ne obstaja.

Prav tako se je pogosto dogajalo tudi to, da je bila utaja davka dimna zavesa, za katero je potekal obračun povsem druge vrste. Umetnik Ai Weiwei je zaradi domnevno neplačanega davka preživel v zaporu 81 dni, dejstvo pa je, da je tožilstvo proti njemu sprožilo preiskavo prav v trenutku, ko je bil najglasnejši kritik Komunistične partije.

Fan je ena najbolje plačanih igralk na svetu. Vloge v filmih, kot sta Ironman in Možje X: dnevi prihodnje preteklosti, so jo povzdignile v isti rang z Jennifer Aniston in Jennifer Lawrence, njeni honorarji v domači filmski produkciji pa so se gibali v milijonskih zneskih.
 

Alternativni glas


Ko je bivši televizijski voditelj in producent Centralne televizije (CCTV) Cui Yongyuan maja pred kamere postavil tako imenovano »pogodbo jin-jang«, je bilo jasno, da se je začela hajka. Svetla (jang) stran pogodbe je prikazovala honorar za vlogo v znesku 10 milijonov juanov (1,5 milijona dolarjev), temna stran (jin) pa pravi znesek – 50 milijonov. Davčna služba je seveda dobila zgolj različico jang.



Na Kitajskem bi bilo težje najti umetnike, ki ne sklepajo takšnih pogodb, kot tiste, ki to počnejo, razkritje te javne skrivnosti pa je pomenilo zgolj to, da bo Fan Bingbing postala »še en zaklan piščanec, s katerimi se plaši opice«, kot se glasi kitajski rek za takšne situacije. »Sporočilo je preprosto: nihče ni varen,« pravi Stanley Rosen, profesor na univerzi v Južni Kaliforniji, ki se ukvarja s kitajskim filmom. »Ključnega pomena je ustrahovati zvezde, da ne bi postale preveč neodvisne in prevzele vlogo alternativnega glasu v zvezi z vprašanji, ki na splošno zadevajo vse ljudi.«

Ne mednarodna slava, ne kupi denarja, ne splošno priznana nadarjenost niso zadosten argument za sicer uveljavljene umetnike, če se znajdejo v kočljivem položaju, ki bi lahko ogrozil partijsko avtoriteto.

Tako kot se to običajno dogaja, si tudi zdaj, ko gre za Fan Bingbing, poskušajo vsi umiti roke. Družbe, ki so njen obraz s kožo kot iz porcelana in njene mandljeve oči uporabljale za številne reklame, so se zdaj od nje ogradile. Zaročenec Li Chen, ki je tudi sam slaven igralec in ki jo je z velikim pompom zasnubil ob njenem lanskem rojstnem dnevu, jo je izbrisal s svoje spletne strani. Zvesti so ji ostali le še nekateri oboževalci, ki so se poigrali s pomenom njenega imena. Bing v kitajskem jeziku pomeni led. »Ker smo ledena dežela in ker si ti Fan Bingbing (dobesedno: 'ledeni led'), te bomo čakali.«

Komentarji: