Kako po levi prehiteti Trumpa

Boj za demokratsko nominacijo: Tretje televizijsko soočenje demokratskih izzivalcev republikanskega predsednika
Fotografija: Nocoj se bo predstavilo deset demokratskih predsedniških kandidatov. Foto: Reuters
Odpri galerijo
Nocoj se bo predstavilo deset demokratskih predsedniških kandidatov. Foto: Reuters

New York – Dobro leto pred predsedniškimi volitvami v ZDA se krog demokratskih predsed­niških kandidatov oži. Namesto 20 na prejšnjih televizijskih soočenjih jih bo nocoj v Houstonu­ sodelovalo le 10. Med njimi bo senatorka iz Minnesote slovenskih korenin Amy Klobuchar, ­favorit je še vedno nekdanji podpredsednik Joe Biden ter za njim senatorja Bernie Sanders in ­Elizabeth Warren.

Za tretje soočenje, ki sta ga pripravili televiziji ABC in Univision, so morali demokratski politiki doseči najmanj dva odstotka na izbranih javnomnenjskih raziskavah ter finančno podporo 130.000 posameznikov. Bolj sredinsko usmerjeni Američani žalujejo za Johnom Delaneyjem iz Marylanda ter Johnom Hickenlooperjem iz Kolorada, nekateri drugi za Tulsi Gabbard s Havajev. Bolj zmerni volivci lahko še vedno stavijo na nekdanjega podpredsednika Joeja Bidna, ki ga podpira tretjina registriranih demokratskih volivcev, a 76-letniku čedalje pogosteje očitajo upadanje umskih sposobnosti in zdravja. Med nedavno maratonsko razpravo na CNN o okolju mu je zakrvavelo oko, po več težavah s spominom je z imenovanjem republikanskega tekmeca za Donalda Humpa (prispodoba za moški spolni organ) zakrivil še neroden freudovski zdrs.

Nocoj se bo predstavilo deset demokratskih predsedniških kandidatov. Foto: Reuters
Nocoj se bo predstavilo deset demokratskih predsedniških kandidatov. Foto: Reuters
 Trump se najbrž požvižga­ na to, saj slovi po spornih izjavah,­ iz vseh Američanov se je pravkar­ ­ponorčeval še s tviterskim napisom­ »Trump 2024«. Demokrati­ upajo, da s tretjim mandatom ne misli resno, že brez strahu pred ustavno krizo jih jezi, ker se predsedovanje spornega nepremičninskega magnata ni sprevrglo v gospodarski in politični kaos. Najvišja gospodarska rast med primerljivimi državami ter druge izpolnitve predvolilnih obljub dajejo Trumpu realne ­možnosti za ponovno zmago.
 

(Ne)točne ankete


Ankete republikanskemu predsedniku ne kažejo najbolje, a mu niso niti pred volitvami leta 2016, zato sta v torek v Severni Karolini zmagala republikanca, ki ju je podprl za nadomestna kongresnika. Trump tudi tako poudarja prevlado v stranki, in če njegove trgovinske vojne ne bodo naredile večje škode domači gospodarski rasti in zaposlovanju, bo tako ostalo, demokratskemu izzivalcu pa se lahko ponovi usoda Hillary Clinton. Številni analitiki menijo, da bi imel Biden leta 2016 več možnosti za zmago od nekdanje zunanje ministrice in prve dame ter da mora biti demokratska volilna masa tudi zdaj večja od 17.000 privržencev bolj skrajne Alexandrie Ocasio-Cortez na demokratskih predhodnih volitvah v njenem newyorškem okraju.

Bolj zaskrbljeni izpostavljajo Trumpove izjave, da bi za izzivalca še najraje imel Bidna, a predsednik daje v nič tudi bolj skrajno leve kandidate, kot sta Bernie Sanders in Elizabeth Warren. Senator iz Vermonta in njegova kolegica iz Massachusettsa se zavzemata za revolucijo v zdravstvenem zavarovanju, organizaciji šolstva, energetski oskrbi in na drugih področjih. Vodilno trojico z leve lovijo kalifornijska senatorka Kamala Harris, župan South Benda Pete Buttigieg, senator iz New Jerseyja Cory Booker, nekdanji minister za stanovanja in razvoj Julián Castro, nekdanji kongresnik Beto O'Rourke ter poslovnež Andrew Yang.
 

Možnosti Amy Klobuchar?


Z bolj sredinskim nastopom ima možnosti za njihovo dopolnitev senatorka slovenskih korenin Amy Klobuchar, nekateri demokrati pa žalujejo za eksotičnimi kandidati kot Marianne Williamson, ki je proti orkanom predlagala moč vizualizacije in meditacije. Kalifornijska »duhovna voditeljica« verjame, da se vlak ljubezni pelje naprej in z nekaterimi drugimi upa, da bo pridobila dovolj podpore vsaj za oktobrsko soočenje.

Preberite še:

Komentarji: