V Sloveniji deset novih okužb, na Hrvaškem 52

V članku povzemamo relevantne informacije o obvladovanju bolezni covid-19.
Fotografija: FOTO: Voranc Vogel/Delo
Odpri galerijo
FOTO: Voranc Vogel/Delo



19.35 Real Madrid od navijačev ne želi množičnega proslavljanja

Španski nogometni velikan Real Madrid je v izjavi za javnost svoje navijače zaprosil, naj se ob morebitni osvojitvi naslova ne zbirajo na javnih mestih. To običajno po osvojitvi velikih lovorik počnejo na trgu Cibeles, česar pa si v klubu zaradi morebitnega širjenja novega koronavirusa ne želijo. Covid-19 je v državi povzročil veliko težav. V Španiji je namreč umrlo okoli 28.400 ljudi, okužilo pa se jih je več kot 300.000. Epidemiološka slika v državi se je v zadnjem mesecu in pol sicer precej izboljšala, a v zadnjih dneh število okužb znova nekoliko raste.

18.00 V hrastniškem domu za zdaj štiri okužbe

V hrastniškem domu starejših, kjer so minuli konec tedna po izbruhu okužb z novim koronavirusom v občini, med katerimi je bila tudi ena od njihovih zaposlenih, že zaprli vrata za obiske, sta do tega trenutka okuženi dve njihovi zaposleni in dva stanovalca. Ostali testi so bili doslej negativni, je povedal direktor doma Drago Kopušar. Obe zaposleni sta trenutno v samoizolaciji, medtem ko so enega stanovalca in eno stanovalko odpeljali v mariborski klinični center. Po besedah Kopušarja testiranja izvajajo, novih okuženih pa za zdaj ni. V soboto so tako pri stanovalcih odvzeli 14 testov, v ponedeljek pa so testirali še tri stanovalke in devet zaposlenih, pri katerih okužb s covidom-19 niso ugotovili.

Preberite več: V hrastniškem domu za zdaj dve okuženi delavki in dva stanovalca

17.30 BiH odpira meje za državljane EU ob obveznem negativnem testu

Svet ministrov Bosne in Hercegovine je danes odločil, da bodo od četrtka državljani članic Evropske unije in schengenskega območja lahko vstopali v državo. Vstop bodo dovolili le tistim, ki bodo imeli negativen test na okužbo z novim koronavirusom, ki ne bo starejši od 48 ur, je sporočil premier Zoran Tegeltija. Oblasti BiH so tako deloma sprostile režim na meji, saj doslej državljanom članic EU, z izjemo Hrvaške, v okviru ukrepov proti širjenju novega koronavirusa ni bil dovoljen vstop v državo od 22. marca, ko so mejo zaprli.

15.20 Na Hrvaškem 52 novih okužb s koronavirusom in ena smrtna žrtev

Na Hrvaškem so od ponedeljka popoldne potrdili še 52 okužb z novim koronavirusom, zaradi covida-19 pa je umrl še en bolnik, je povedal hrvaški minister za zdravje Vili Beroš na današnji novinarski konferenci v Zagrebu. Na Hrvaškem je v samoizolaciji tudi nekaj turistov, med katerimi pa ni slovenskih državljanov. Beroš je povedal, da je trenutno na Hrvaškem 1183 obolelih s covidom-19, od katerih jih je 81 na zdravljenju v bolnišnicah. Na ventilatorjih je pet obolelih.

14.45 V Avstriji v zadnjem dnevu 96 novih okužb s koronavirusom

V Avstriji so v zadnjem dnevu potrdili 96 novih okužb s koronavirusom, število aktivno okuženih sicer že dlje časa stagnira pri okoli 1239 osebah. V avstrijskih bolnišnicah se trenutno zdravi 74 bolnikov, od tega devet na intenzivni negi. Od začetka izbruha so v Avstriji danes do 14. ure skupno potrdili 18.972 okužb, umrlo je 683 oseb, povzema podatke ministrstva za zdravje avstrijska radiotelevizija ORF.

14.30 V Belgiji covid-19 prvič od marca ni zahteval življenj

V Belgiji, ki je bila ob začetku pandemije novega koronavirusa najbolj prizadeta srednje velika država na svetu, danes prvič od 10. marca niso poročali o smrtni žrtvi covida-19 v zadnjih 24 urah. Tako kot v številnih evropskih državah, ki so bile marca in aprila hudo prizadete v pandemiji, so tudi v Belgiji uspeli zelo zmanjšati število okužb z uvedbo karantene, ki je sedaj odpravljena, poroča agencija Reuters na spletni strani. V zadnjih sedmih dneh sicer poročajo o povprečno 95 okužbah dnevno, kar je 11 odstotkov več kot teden pred tem. Skupno so v državi potrdili 62.781 okužb z novim koronavirusom.

14.10 Britansko gospodarstvo v treh mesecih epidemije upadlo za petino

Britanski bruto domači proizvod (BDP) je v treh mesecih od marca do maja upadel za petino, kažejo podatki tamkajšnjega statističnega urada. Velika Britanija je tako na poti k največjemu gospodarskemu padcu na letni ravni v zadnjih 300 letih, povzema francoska tiskovna agencija AFP.

13.40 BiH in Kosovo s po skoraj 190 novimi okužbami s koronavirusom

V Bosni in Hercegovini so danes potrdili 189 novih primerov okužbe z novim koronavirusom, kar je dvakrat več kot v ponedeljek, a veliko manj kot minuli konec tedna, ko so dnevno poročali o več kot 300 okužbah. Tudi na Kosovu so v zadnjih 24 urah potrdili 187 novih okužb. V BiH so v zadnjem dnevu opravili več kot 1400 testov na okužbo, potrdili pa 189, od tega 139 na območju Federacije BiH. V srbski entiteti Republiki srbski pa sta v zadnjih 24 urah zaradi covida-19 umrla še dva bolnika.

13.30 Jubilejni Exit zaradi koronavirusa odpovedan

Praznovanja 20-letnice kultnega festivala Exit, ki so ga sprva načrtovali julija, pozneje pa upali na avgustovsko izvedbo, ne bo, so sporočili organizatorji. Kot so pojasnili, se zdravstvene razmere v državi niso umirile, kot so upali, zato ne morejo zagotoviti varne izvedbe festivala v načrtovanem terminu med 13. in 16. avgustom.

12.40 Novi koronavirus bo vplival na rast premoženja v Sloveniji

Kriza zaradi covida-19 bo vplivala na rast slovenskega premoženja. To naj bi se v petih letih povečalo med tremi in petimi odstotki, a počasneje kot v srednji, vzhodni Evropi, Baltiku in v Rusiji, kjer naj bi rast znašala med štirimi in sedmimi odstotki, je povedal generalni direktor in partner Boston Consulting Group (BCG) Tomislav Čorak.

12.29 Odbora za zdravstvo in socialne zadeve pozvala k ustreznim razmeram v domovih za starejše

Člani parlamentarnih odborov za zdravstvo in socialne zadeve so danes sklenili razpravo o dogajanju v domovih za starejše v času epidemije covida-19. S sklepi med drugim vlado in pristojni ministrstvi pozivajo, naj zagotovijo negovalne bolnišnice in ustrezne domove. V razpravi je bilo sicer slišati kritike glede vodenja oz. načrtovanja sej odborov.

Odbora DZ za zdravstvo ter za delo, družino, socialne zadeve in invalide sta se danes namreč sestala že na drugem nadaljevanju skupne seje. Prvič so sejo, ki jo sklicali na zahtevo poslanske skupine Levica, po večurni predstavitvi stališč predstavnikov stroke prekinili in naslednjič nadaljevali s poslansko razpravo. Tudi to so morali prekiniti zaradi drugih obveznosti, z glasovanjem o sklepih pa so jo danes vendarle zaključili.

11.34 Mediana: Večina Slovencev ne podpira uvedbe aplikacije za sledenje okužb z novim koronavirusom

Uvedbe aplikacije za sledenje okužb z novim koronavirusom ne podpira 54 odstotkov vprašanih, ki jo vidijo kot vdor v zasebnost ali neučinkovito sredstvo za sledenje gibanja okuženih, kaže raziskava Mediane. Aplikacijo pa podpira 38 odstotkov anketiranih, še dva odstotka anketiranih bi jo podprla v primeru manj ostrih restrikcij s strani vlade.

Da bomo s pomočjo aplikacije za sledenje okužb z novim koronavirusom zagotovili lažjo sledljivost širjenja virusa, meni 37,7 odstotka anketiranih, ki njeno uvedbo podpira. 35,9 odstotka vprašanih aplikacije ne podpira, ker menijo, da gre za vdor v zasebnost in omejevanje pravic posameznika, 17,6 odstotka vprašanih pa je ne podpira, ker ocenjujejo, da bi bila njena uporaba neučinkovita. 8,7 odstotka anketiranih se glede podpore ni opredelilo.

10.05 Na območju Slovenije včeraj deset novih okužb

Včeraj so v Sloveniji do 24. ure evidentirali deset novih okužb, je tvitnila vlada. Opravili so 1218 testov. Število hospitaliziranih oseb se je povzpelo na 17, en bolnik potrebuje intenzivno nego. Odpustili so tri.



10.00 Raziskava v Nemčiji: Otroci redko širijo novi koronavirus

Raziskava medicinske fakultete univerze v nemškem Dresdnu je pokazala, da se je novi koronavirus v šolah in znotraj družine doslej širil v manjši meri. Nobenega dokaza ni, da bi se virus v šolah širil hitreje ali da bi ga otroci pogosto prenašali, prav nasprotno, ugotavlja vodja raziskave Reinhard Berner. Direktor poliklinike za otroke in mladostnike univerzitetnega kliničnega centra v Dresdnu Berner je ob tem po poročanju nemškega dnevnika Frankfurter Allgemeine Zeitung izjavil, da so otroci »prej zavorna cokla okužbe«.

»Niso se širile vse okužbe, ki so jih pri njih potrdili,« je dodal. Nemški znanstveniki so hkrati ugotovili, da je odstotek imunizacije bistveno manjši, kot so prvotno mislili, saj ta ni bistveno večja kot ob začetku pandemije. Skupno so pri dijakih opravili 254 krvnih testov, protitelesa na sars-cov-2 pa so potrdili samo v 12 primerih. »Stopnja imunizacije pri skupini, ki je sodelovala v raziskavi, je tako manj kot odstotek in bistveno nižja, kot smo pričakovali,« je še dejal Berner.

9.01 V Braziliji rekordno število dnevnih okužb z novim koronavirusom

V Braziliji so v zadnjih 24 urah potrdili rekordnih 20.286 novih okužb z novim koronavirusom. Zaradi covida-19 je umrlo 733 bolnikov, je v ponedeljek sporočilo brazilsko ministrstvo za zdravje. Predsednik države Jair Bolsonaro, pri katerem so pred tednom dni potrdili okužbo, je napovedal, da se bo vrnil na delo, če bo današnji test negativen.

Dodal je, da bo kljub temu ostal v samoizolaciji, dokler ne bo brez virusa, na spletni strani poroča Reuters. Bolsonaro se po lastnih navedbah počuti zelo dobro. Za medije je desničarski predsednik še dejal, da doslej ni imel težav z dihanjem ter tudi ni utrpel izgube okusa. Brazilija je v pandemiji covida-19 najhuje prizadeta država na svetu, za ZDA. Doslej so potrdili skoraj 1,9 milijona okužb z novim koronavirusom, zaradi covida-19 je umrlo skupno 72.833 bolnikov.

Dom upokojencev v Šmarju pri Jelšah so začasno zaprli zaradi slabše epidemiološke slike v celjski regiji. FOTO: Špela Kuralt/Delo
Dom upokojencev v Šmarju pri Jelšah so začasno zaprli zaradi slabše epidemiološke slike v celjski regiji. FOTO: Špela Kuralt/Delo


8.54 Dom upokojencev Šmarje pri Jelšah zaprt

Dom upokojencev Šmarje pri Jelšah, ki je bil v prvem valu epidemije eno izpostavljenih žarišč, so začasno, za teden dni, znova zaprli za obiskovalce, so sporočili s tamkajšnje občine. Za to potezo so se odločili zaradi slabše epidemiološke slike v celjski regiji. Nova navodila glede doma napovedujejo v ponedeljek.



Kakšna je sicer situacija v slovenskih domovih starejših občanov? Čeprav novi koronavirus z vse večjo vztrajnostjo trka na njihova vrata, tam obljubljene finančne injekcije za kadrovske okrepitve še niso dočakali. Nasprotno. Že pri povračilih stroškov kriznih dodatkov, ki so nastali zaradi prvega vala, so zamude. 

Veterinarska klinika v Los Angelesu. V Kaliforniji so potrdili že skoraj 333.000 okužb. FOTO: Mario Tama/AFP
Veterinarska klinika v Los Angelesu. V Kaliforniji so potrdili že skoraj 333.000 okužb. FOTO: Mario Tama/AFP


6.47 V Kaliforniji zaradi širjenja novega koronavirusa uvajajo dodatne ukrepe

V ZDA se je po podatkih univerze Johns Hopkins do ponedeljka zvečer z novim koronavirusom okužilo 3,36 milijona ljudi, zaradi covida-19 pa jih je umrlo skoraj 135.600. Zaradi hitrega širjenja koronavirusa v Kaliforniji, kjer so doslej potrdili 333.000 okužb, je tamkajšnji guverner Gavin Newsom znova ukazal zapreti bare, restavracije in kinodvorane.

Poleg Kalifornije, kjer je guverner v 30 najbolj prizadetih okrožjih dal zapreti tudi cerkve, frizerske salone in telovadnice, so nov epicenter okužb v ZDA Florida, Teksas in Arizona. Ob sedanjem trendu širjenja koronavirusa bi Kalifornija po številu okužb lahko dohitela New York, ki je najhujši udarec prestal marca, aprila in maja, sedaj pa se položaj tam umirja. Mesto New York v petek in soboto ni potrdilo nobenega primera smrti zaradi covida-19. V državi New York so potrdili več kot 402.000 okužb in 32.395 smrti zaradi covida-19.

6.00 Predvidena aplikacija kljub zakonski podlagi za zdaj le prostovoljna

Po burnem sprejetju zakonodajne podlage, ki predvideva obvezno uporabo mobilne aplikacije v primeru odrejene karantene in okužbe s koronavirusom, vse kaže, da pri omenjeni obveznosti vlada – znano je, da je slednje zahteval predvsem predsednik vlade Janez Janša vsaj v začetku ne bo vztrajala. Za takšen korak so se odločili predvsem zaradi možnih zapletov, ki bi jih lahko prinesel razvoj obvezne mobilne aplikacije.

6.00 V nedeljo na območju Slovenije osem novih okužb

V nedeljo so po podatkih, ki jih je objavila vlada, na območju Slovenije do 24. ure evidentirali osem novih okužb. Opravili so 440 testov. Hospitaliziranih je bilo 17 ljudi, eden med njimi v intenzivni negi. Prav tako eno osebo so iz bolnišnice odpustili.

Komentarji: