Kalijo se novi »sluge narodu«

Zmago napovedujejo tudi doslej praktično neobstoječi stranki novega predsednika države.
Fotografija: Predsednik Volodimir Zelenski po uspehu na predsedniških računa na uspeh tudi na parlamentarnih volitvah. Foto: Reuters
Odpri galerijo
Predsednik Volodimir Zelenski po uspehu na predsedniških računa na uspeh tudi na parlamentarnih volitvah. Foto: Reuters

Konec prejšnjega tedna se je v Ukrajini uradno začela predvolilna bitka. Novi predsednik države 41-letni Volodimir Zelenski je namreč takoj po zaprisegi razpustil parlament, vrhovno rado, prejšnji teden pa je po pogovorih s parlamentarci podpisal zakon o predčasnih volitvah, ki bodo 21. julija.

Vsi se s predsednikovo odločitvijo o razpustitvi parlamenta niso strinjali. V petek so poslanci stranke Narodni front, ki je tik pred inavguracijo novega predsednika izstopila iz vladajoče koalicije, ustavnemu sodišču poslali pritožbo, da je Zelenski ravnal v nasprotju z zakonodajo, ki določa, da mora po razpustu koalicije predsednik države dati radi 30 dni časa za vzpostavitev nove. Niso bili edini, ki so se pritožili, a drugi so se obrnili na druge instance. V petek so z vrhovnega sodišča sporočili, da so prejeli že tri zahteve za sprožitev postopka o nezakonitosti ravnanja novega predsednika.
 

Poslanci proti spremembam


Medtem so odhajajoči poslanci prekrižali načrte novega predsednika, ki je hotel še pred predčasnim poletnim glasovanjem spremeniti volilno zakonodajo. Ta zdaj določa, da je pol od teoretično 450 – zaradi ruske prisvojitve Krima in spopadov na jugovzhodu države pa praktično 424 – predstavnikov ljudstva izvoljenih po proporcionalnem, pol pa po večinskem sistemu. Slednjega je hotel Zelenski odpraviti in uveljaviti zgolj »strankarski« proporcionalni način glasovanja, hkrati pa je nameraval tudi znižati volilni prag s sedanjih petih na tri odstotke. Njegove načrte je podprla tudi voditeljica opozicijske stranke Očetnjava Julija Timošenko in ponovila njegove očitke, da večinski sistem ohranja sedanji koruptivni način izbiranja predstavnikov ljudstva. A drugi poslanci niso prisluhnili tem argumentom, saj predsednikov predlog ni dobil dovolj glasov podpore, da bi ga sploh uvrstili na dnevni red razprave.



V sedanji radi Zelenski, ki je tik pred vstopom v predsedniško predvolilno kampanjo ustanovil svojo stranko Sluga narodu, nima uradno niti enega poslanca, čeprav jih je več tako ali drugače že izrazilo lojalnost novemu poglavarju države. Stranki, ki je dobila ime po televizijski nanizanki, v kateri je Zelenski igral predsednika države Golobradka, zdaj javnomnenjske raziskave kažejo, da bo z okoli tretjino glasov ali celo več prepričljivo zmagala. Doslej vladajoči Blok Petra Porošenka je prejšnji teden iz imena izbrisal ime prejšnjega predsednika države, ki mu je Zelenski na volitvah prizadel ponižujoč poraz, in se preimenoval v Evropsko solidarnost. Ankete jim merijo le še okoli deset odstotkov glasov, nekaj podobnega lahko v tem trenutku pričakujeta tudi Očetnjava in »proruska« Opozicijska platforma – Za življenje.
 

Bliže državljanom


Novi predsednik je konec prejšnjega tedna napovedal večje sodelovanje med državo in civilno družbo, že danes pa bo začel delovati računalniški sistem, prek katerega bodo lahko državljani neposredno komunicirali s predsednikovim moštvom. »Sam osebno ne morem nič spremeniti, le skupaj lahko. Vsi skupaj imamo veliko več možganov kot jaz sam,« je dejal Porošenko. Iz njegovega kabineta so že prej sporočili, da bodo tudi o tem, kar je med slovesno zaprisego Zelenski postavil kot svojo prvo nalogo, povprašali ljudstvo. Takrat je dejal, da je treba najprej ustaviti spopade v Donbasu, ki so v zadnjih petih letih terjali že več kot 13.000 življenj, o vprašanju, ali naj se Kijev o prekinitvi ognja pogaja z Moskvo in z njo podpiše mirovni sporazum, pa nameravajo sklicati referendum. Ta ne bo obvezujoči, temveč posvetovalni, je pojasnil Zelenski. »Moramo slišati, kaj vsak misli o tem. To je normalno občevanje z državljani,« je dodal predsednik.

Neposreden stik z državljani je vzdrževal že njegov predhodnik, na njegovih uradnih spletnih straneh pa so odprli rubriko, kjer ljudje vlagajo peticije. Če te zberejo več kot 25.000 glasov podpore, se mora predsednik države nanje odzvati. Pred dnevi se je pojavila nova peticija, ki zahteva odstop Zelenskega. Ob zaključku redakcije jo je podpisalo že 56.267 ljudi. Novi šef predsednikovega kabineta Andrij Bogdan je izjavil, da se Zelenskemu zdi peticija dobra šala, celo smešna šala.

Preberite še:

Komentarji: