Kanclerka znova pod drobnogledom zaradi hudega tresenja

Njen predstavnik je zagotovil, da se kanclerka dobro počuti in bo odpotovala na Japonsko kot načrtovano.
Fotografija: Nemška kanclerka Angela Merkel je znova sprožila govorice o svojem zdravju. FOTO: Kay Nietfeld/Afp
Odpri galerijo
Nemška kanclerka Angela Merkel je znova sprožila govorice o svojem zdravju. FOTO: Kay Nietfeld/Afp

Nemška kanclerka Angela Merkel je znova sprožile govorice o telesnem počutju, saj se je med slovesnostjo v Berlinu hudo tresla. Video posnetki, na katerih se 64-letna političarka že drugič v dobrem tednu dni trese, so obšli svet. Merklova je krčevito stisnila dlani, po približno dveh minutah je bilo njeno počutje nato malo boljše, saj pri rokovanju z novo nemško pravosodno ministrico ni imela težav. 

Ponudili so ji tudi kozarec vode, a ga ni sprejela. Pred osmimi dnevi, ko se je na uradnem dogodku ob boku ukrajinskega predsednika Volodomirja Zelenskega prav tako močno tresla, je stanje pripisala dehidraciji in obljubila, da bo pogosteje pila vodo. 

Njen predstavnik Steffen Seibert je danes povedal, da bo Merklova odpotovala na Japonsko, kjer bo potekalo srečanje G20. »Vse poteka po načrtih. Kanclerka se dobro počuti.«



Nemška tiskovna agencija je poročala, da je bilo na sprejemu v gradu Bellevue, kjer je nemški predsednik Frank-Walter Steinmeier predstavil novo notranjo ministrico Christine Lambrecht, kljub hudi vročini, ki je zajela državo, prijetno hladno. A zaradi tresavice je Merklova znova sprožila plaz vprašanj, kako je z njenim zdravjem. 

Kanclerka kakšnih posebnih težav z zdravjem sicer (vsaj kolikor je znano javnosti) ni nikoli imela. Zanjo velja, da je dobrega zdravje in vzdržljive kondicije. To bo še posebej potrebovala v naslednjih dneh, ko se bo z drugimi evropskimi voditelji pogajala, kdo bo nasledil predsednika Evropske komisije Jean-Clauda Junkerja

Angela Merkel je bila sicer le redko odsotna zaradi bolezni. FOTO: Reuters
Angela Merkel je bila sicer le redko odsotna zaradi bolezni. FOTO: Reuters


Kanclerka le redko odsotna zaradi bolezni


Merklovi trenutno teče četrti mandat in je kanclerka s tretjim najdaljšim stažem po drugi svetovni vojni. Rekord je postavil Helmut Kohl, ki je bil kancler več kot 16 let, na drugem mestu mu sledi Konrad Adenauer z dobrimi 14 leti vladanja. Angela Merkel je dejala, da se bo od politike poslovila leta 2021, ko se ji izteče trenutni mandat. 

Če bi se slučajno izkazalo, da ne more opravljati svojih nalog, bi njene dolžnosti prevzel podkancler Olaf Scholz, aktualni  finančni minister.

Angela Merkel je bila sicer le redko odsotna zaradi bolezni. Po operaciji kolena leta 2011 je delala od doma, nekaj časa je bila odsotna leta 2014 po padcu na smučanju. 

Komentarji: