Kandidati Kremlja v Moskvi izgubili tretjino sedežev

Čeprav je vladajoča Združena Rusija obdržala večino v moskovskem mestnem svetu, je izgubila 13 poslancev.
Fotografija: Prihodnjih pet let bo v 45-članskem mestnem parlamentu sedelo 25 poslancev vladajoče stranke, ki so na volitvah nastopili kot samostojni kandidati. Foto: AFP
Odpri galerijo
Prihodnjih pet let bo v 45-članskem mestnem parlamentu sedelo 25 poslancev vladajoče stranke, ki so na volitvah nastopili kot samostojni kandidati. Foto: AFP

Poziv opozicije k strategiji »uporabnega glasu« oziroma podpori kandidatu, ki ima največ možnosti proti vladajoči stranki Združena Rusija, se je sodeč po rezultatih včerajšnjih volitev izkazal za učinkovitega. Čeprav je vladajoča Združena Rusija obdržala večino v moskovskem mestnem svetu, je izgubila 13 poslancev.

Prihodnjih pet let bo tako v 45-članskem mestnem parlamentu sedelo 25 poslancev vladajoče stranke, ki so na volitvah nastopili kot samostojni kandidati. Rezultat je izboljšala komunistična stranka, ki bo imela odslej 13 poslancev – osem več kot v prejšnjem sklicu. Po tri sedeže sta dobili stranka Pravična Rusija in liberalna stranka Jabolko.

Tedne pred volitvami so zaznamovali množični protesti proti odločitvi Kremlja, ki so opozicijskemu voditelju Alekseju Navalnemu in vrsti drugih politikov prepovedale kandidaturo. Danes je visoka komisarka ZN za človekove pravice Michelle Bachelet izrazila zaskrbljenost zaradi policijskega nasilja nad protestniki in pozvala k preiskavi domnevne pretirane uporabe sile. Dejala je, da je bilo na demonstracijah julija in avgusta aretiranih več kot 2500 ljudi. Pet protestnikov je bilo obsojenih, proti več ljudem so podali kazenske ovadbe.

Volitve na regionalni in občinski ravni so veljale za pomemben preizkus priljubljenosti ruskega predsednika Vladimirja Putina in vladajoče Združene Rusije, največ pozornosti pa je bilo zaradi dogajanja v zadnjih tednih namenjenega prav razpletu v Moskvi.

V drugih delih države strategija »uporabnega glasu« ni imela enakega učinka kot v prestolnici – Združena Rusija naj bi dobila večino v 11 zakonodajnih skupščinah. Je bila pa vladajoča stranka močno poražena v regiji Habarovsk na skrajnem vzhodu države, večino je izgubila tudi v Irkutsku, precej bolje pa se je odrezala na guvernerskih volitvah. Prokremeljski kandidati so zmagali v vseh 16 regijah, kjer so izbirali guvernerja, je poročal AFP.

Preberite še:

Komentarji: