Kardinal George Pell za šest let za zapahe

Najvišji cerkveni dostojanstvenik, ki so ga doslej spoznali za krivega zlorab, se bo na sodbo pritožil.

Objavljeno
13. marec 2019 07.58
Posodobljeno
13. marec 2019 08.32
Pell je bil leta 2003 povzdignjen v kardinala, trinajst let kasneje se je moral soočiti z očitki o grehih iz preteklosti. FOTO: Reuters
Avstralski kardinal George Pell, nekdaj tretji mož v vatikanski hierarhiji, je bil danes v Avstraliji zaradi spolne zlorabe dveh dečkov obsojen na šestletno zaporno kazen. Pellu, ki je vseskozi vztrajal pri tem, da je nedolžen, je grozilo do 50 let zapora. Za pogojni izpust pa bo lahko zaprosil, ko bo za rešetkami prebil vsaj tri leta in osem mesecev. Napovedal je, da se bo na sodbo pritožil. Sodišče bo pritožbo obravnavalo junija.

Obsojen je bil v vseh petih točkah obtožnice, ki ga je med drugim bremenila spolnih napadov in posilstva dveh 13-letnikov v letih 1996 in 1997, ki sta tedaj pela v cerkvenem zboru. V tistem času je ravno postal melbournski nadškof, mladoletnika pa sta obiskovala prestižni kolidž Sv. Kevin. Ena žrtev je kaznivo dejanje policiji naznanila leta 2015, druga je leto prej umrla zaradi prevelikega odmerka mamil. Družina smrt pripisuje prav travmi, ki jo je preživel zaradi zlorabe. 

image
REUTERS Sodnik je Pellu dejal, da se sodba nanaša samo nanj: »Niste grešni kozel za napake ali domnevne napake Katoliške cerkve. Niste bili obtoženi zaradi teh napak«. FOTO: Reuters
77-letni Pell je bil do konca februarja prefekt sekretariata za gospodarstvo v Vatikanu, kar pomeni, da je bil tretji najvplivnejši mož cerkvene hierarhije.

Papež Frančišek ga je leta 2017 poslal na dopust za nedoločen čas, da se je lahko v domovini soočil z obtožbami o spolnih zlorabah.

Vatikan bo zdaj proti njemu sprožil interno preiskavo.


Porota je decembra na sodišču v Melbournu po več kot dveh dneh odločanja Pella soglasno spoznala za krivega, vendar je bila odločitev objavljena šele včeraj. Izrek sodbe je dočakal v preiskovalnem zaporu.

image
REUTERS Protestniki so prepričani, da tovrstna kazniva dejanja nikoli ne zastarajo. FOTO: Reuters


image
REUTERS Sodnik Kidd je Pellu očital, da med sojenjem ni pokazal nobenega kesanja, vendar je imel sicer brezmadežno življenje. »Ne predstavljate grožnje družbi,« je dodal. FOTO: Reuters
Sodnik Peter Kidd je danes dejal, da je cerkveni predstavnik zagrešil »brezobziren in nasilen spolni napad na žrtvi«, njegovo vedenje pa je bilo prežeto z »osupljivo aroganco«.

V preteklosti so se pojavile tudi druge obtožbe na njegov račun v povezavi z domnevno zlorabo otrok v obdobju, ko je še služboval v rodni Avstraliji.