Kardinal priznal uničenje cerkvenih dokumentov o spolnih zlorabah

V Vatikanu v teh dneh poteka prvi cerkveni vrh o spolnih zlorabah otrok.

Objavljeno
23. februar 2019 12.36
Posodobljeno
23. februar 2019 20.05
Protestni pohod po Rimu do Vatikana. FOTO: Reuters
A. V., Ma. F., STA
A. V., Ma. F., STA
Nemški kardinal Reinhard Marx je na vrhu katoliške cerkve o spolnih zlorabah otrok priznal, da je Cerkev uničila dokumente o duhovnikih, ki so spolno zlorabili otroke, oziroma da teh dokumentov sploh niso pripravili. Pozval je k večji transparentnosti.»Dokumenti, ki bi dokumentirali ta grozljiva dejanja in imenovali odgovorne, so bili uničeni ali pa sploh niso bili pripravljeni,« je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP v nagovoru udeležencem vrha povedal kardinal. »Namesto storilcev se je grajalo žrtve in se jih utišalo,« je poudaril.

image
Nemški kardinal Reinhard Marx (levo) je priznal grehe. FOTO: AFP


»Vzpostavljenih postopkov za pregon zločinov se namerno ni upoštevalo, večinoma se jih je celo ignoriralo,« je dejal. »Pravice žrtev so bile poteptane in prepuščene muhavosti posameznikov,« je izpostavil. To pa je po njegovih besedah v nasprotju z vsem, kar bi morala predstavljati Cerkev.
 

Žrtve terjajo konkretne ukrepe


Predsednik nemške škofovske konference se je zavzel za večjo transparentnost cerkvenih postopkov. Število primerov, ki jih preučujejo cerkvena sodišča, in podrobnosti o teh primerih bi morali kolikor se da predstaviti javnosti.

To razkritje je sprožilo oster odziv združenja Konec duhovniških zlorab, ki je takšno uničenje označilo za »nezakonito« in zahtevalo preiskavo. »Ni nam povedal, kdo je to storil, kje so to storili in kaj so uničili,« je poudaril predstavnik združenja Peter Isely.

image
Peter Isley FOTO: Reuters


Danes so se žrtve iz vsega sveta odpravile tudi na protestni pohod po Rimu do Vatikana. Na transparentih so papeža obtoževali, da je gluh za njihove krike. Pozvali so ga, da je treba iz Cerkve izključiti tiste ki so zlorabljali, in tiste, ki so jim to omogočili.

V Vatikanu v teh dneh poteka prvi cerkveni vrh o spolnih zlorabah otrok, na katerem se je zbralo okoli 190 udeležencev. Papež Frančišek je v četrtek ob začetku konference škofom predstavil predloge v 21 točkah, s katerimi bi zaščitili otroke. Deležen pa je bil tudi kritik, ker ni podprl ključnih zahtev žrtev zlorab in sicer, da bi se iz Cerkve izključilo vse napadalce, ki so skušali prikriti svoja dejanja.

Pedofilski škandali katoliško cerkev pretresajo že več desetletij. Zanje se je doslej že večkrat opravičila, a žrtve terjajo konkretne ukrepe.