Katalonci se povezujejo, da bi bili vidni tudi z neba

Nacionalni praznik: Naj bo »državljanski, miroljuben in demokratičen«
Fotografija: Znani slogan o Kataloniji, ki da ni Španija. Foto: Reuters
Odpri galerijo
Znani slogan o Kataloniji, ki da ni Španija. Foto: Reuters

»Objektivna neodvisnost« je slogan shoda katalonskih independentistov, ki želijo ob današnjem 11. septembru, nacionalnem prazniku, opozoriti domačo in tujo javnost, da je katalonsko vprašanje nerešeno. Medtem ko Katalonci preplavljajo ulice Barcelone – okrog 450.000 se jih je iz vseh koncev regije registriralo vnaprej pri organizatorki shoda ANC – se pričakovano oglašajo tudi katalonski voditelji.



Nekdanji predsednik Carles Puigdemont je iz eksila v Belgiji tvitnil: »Danes lahko spet pokažemo svetu, da vztrajamo kljub represiji, da imamo pravico živeti svobodno in v miru ter da ne more nihče odločati o naši prihodnosti.« Podobno je tudi predsednik regionalnega parlamenta Roger Torrent izjavil, kako želi večina zagovornikov neodvisnosti prav 11. septembra pokazati, da si ne želijo represije. Zato je tudi tokratni praznik »državljanski, miroljuben in demokratičen«. Morda je še zanimivo, da je Ada Colau, županja Barcelone, opozorila na odsotne glasove (tistih voditeljev, ki so po zaporih in v eksilu), medtem ko je zunanji minister Alfred Bosch zabrenkal politično: naj bo shod množična zahteva po pravici do samoodločbe. 

Independentistična Katalonija.Foto: Reuters
Independentistična Katalonija.Foto: Reuters


Ideja nepristranskosti v sloganu je namig na sodne procese, katerih razplet je pričakovati v nekaj tednih. Zagovorniki neodvisnosti, ki se danes na ulicah Barcelone povezujejo v zvezdo, vidno z neba, si želijo, da bi svet spet bolj spremljal, kaj se dogaja v Kataloniji in Španiji. Španski premier Pedro Sánchez je ob prazniku Katalonije izrazil upanje, da je letošnja »diada« praznik vseh Kataloncev, ne le določenih.   

Katalonski 11. september. Foto AFP
Katalonski 11. september. Foto AFP

 

Preberite še:

Komentarji: