Katalonska stranka ERC bo omogočila potrditev Sancheza za španskega premierja

Že pred tem je sklenil koalicijski dogovor s skrajno levo stranko Unidas Podemos in si zagotovil podporo baskovskih nacionalistov (PNV).
Fotografija: Sanchez za imenovanje na položaj premierja v prvem krogu glasovanja, ki bo predvidoma v nedeljo, potrebuje absolutno večino. FOTO: Gabriel Bouys/AFP
Odpri galerijo
Sanchez za imenovanje na položaj premierja v prvem krogu glasovanja, ki bo predvidoma v nedeljo, potrebuje absolutno večino. FOTO: Gabriel Bouys/AFP

Stranka Katalonska republikanska levica (ERC) je danes odločila, da bo z vzdržanimi glasovi omogočila potrditev socialista Pedra Sancheza na položaj španskega premierja, poročajo tuje tiskovne agencije. Sanchez je že pred tem sklenil koalicijski dogovor s skrajno levo stranko Unidas Podemos in si zagotovil podporo baskovskih nacionalistov (PNV).

Sanchez za imenovanje na položaj premierja v prvem krogu glasovanja, ki bo predvidoma v nedeljo, potrebuje absolutno večino, torej 176 glasov v 350-članskem parlamentu. Te mu verjetno ne bo uspelo dobiti, saj socialisti skupaj s Podemosom in PNV ne bodo imeli dovolj glasov.

V drugem krogu glasovanja, ki bo predvidoma v torek, pa potrebuje zgolj navadno večino. Tako bo prejel dovolj glasov, če se bo 13 poslancev stranke ERC zaprtega katalonskega politika Oriola Junquerasa vzdržalo glasovanja.

Tako bo Španija najverjetneje po skoraj letu dni politične krize vendarle dobila manjšinsko vlado, v kateri bodo socialisti in Podemos. Skupaj bodo imeli 155 poslancev.

Preberite še:

Komentarji: