Katalonsko vprašanje: iskre med Ljubljano in Madridom

Na Iberskem polotoku dviguje veliko prahu obisk katalonskega predsednika Quima Torre v Ljubljani.

Objavljeno
14. december 2018 17.55
Posodobljeno
14. december 2018 18.14
Španski premier Pedro Sanchez in slovenski premier Marjan Šarec. FOTO: Emmanuel Dunand/AFP
Slovenski premier Marjan Šarec se je sinoči ob robu vrha na kratko pogovarjal s španskim premierom Pedrom Sánchezom. Na Iberskem polotoku namreč dviguje kar veliko prahu obisk katalonskega predsednika Quima Torre v Ljubljani. V Madridu ne skrivajo precejšnjega neazdovoljstva, ker so Torro sprejeli uradni predstavniki Slovenije, predsednik države Borut Pahor in predsednik državnega zbora Dejan Židan. Po neuradnih informacijah se je Šarec ogradil od tega, saj da sploh ni bil vpleten v zadevo. Slovenija, glede na svojo zgodovino, sicer priznava pravico do neodvisnosti, a hkrati opozarja, da mora priti do izraza in izpeljave te volje po demokratični, miroljubni in zakoniti poti.

Premier Šarec je po končanem vrhu kritiziral ravnanje predsednika Pahorja. »Obžalujem, da naša politika spet ni enotna,« je povedal. Izrazil je začudenje nad ravnanjem politikov, »ki imajo veliko daljšo zunanjepolitično kilometrini«. Od Pahorja je pričakoval »drugačno reakcijo«. Po njegovi oceni bi morali upoštevati tudi protokol glede tega, kdo koga sprejema.

Opozoril je tudi, da je Španija suverena in demokratična država. Tudi vzporednic med osamosvajanjem Slovenije in Katalonijo po njegovem mnenju ni. Slovenija se je osamosvojila na podlagi ustave leta 1974 in plebiscita leta 1990. »Jugoslavija ni bila demokratična država, bila je skoraj ječa narodov,« je povedal. Španska ustava po Šarčevih besedah osamosvajanja ne omogoča. »To je notranja zadeva Španije,« je prepričan slovenski premier.

image
Na Iberskem polotoku dviguje veliko prahu obisk katalonskega predsednika Quima Torre v Ljubljani. FOTO: Sergio Perez/Reuters