Katar zapušča Organizacijo držav izvoznic nafte

Kot je povedal minister za energijo Saad al Kabi, odločitev ni bila preprosta, saj je bil Katar član Opeca 57 let.

Objavljeno
03. december 2018 08.40
Posodobljeno
03. december 2018 08.55
Katarski minister za energijo Saad al Kabi FOTO: AFP
Ma. F.
Ma. F.
Katar bo z januarjem prihodnje leto zapustil Organizacijo držav izvoznic nafte (Opec), je danes sporočil novi katarski minister za energijo Saad al Kabi.

Tako so se odločili po tem, ko je Katar kot eden najmanjših proizvajalcev v Opecu, a obenem eden največjih svetovnih izvoznikov utekočinjenega zemeljskega plina razmislil o okrepitvi mednarodne vloge in načrtu dolgoročne strategije, vključno s poudarkom na svoji plinski industriji.

Katar je svojo odločitev o umiku danes sporočil tudi organizaciji Opec, in sicer tik pred srečanjem organizacije in njenih zaveznikov, vključno z Rusijo, ki bo potekalo 6. in 7. decembra.

Kot je še povedal minister Saad al Kabi, odločitev ni bila preprosta, saj je bil Katar član Opeca 57 let. Pojasnil je tudi, da umik iz Opeca ni povezan s političnim in gospodarskim bojkotom Katarja, ki so ga junija lani uvedle Savdska Arabija in še tri druge arabske članice Opeca.

Katar s to odločitvijo izraža namero, da se osredotoči na razvoj industrije zemeljskega plina, katerega proizvodnja naj bi se letno povečala s 77 na 110 milijonov ton.