Kavanaugh o obtožbah spolnega nadlegovanja: Nikamor ne grem

Trumpov kandidat za vrhovnega sodnika ZDA je spregovoril za Fox News.
Fotografija: Brett Kavanaugh se je v spremstvu žene Ashley na Foxu branil obtožb. FOTO: Jacquelyn Martin/AP
Odpri galerijo
Brett Kavanaugh se je v spremstvu žene Ashley na Foxu branil obtožb. FOTO: Jacquelyn Martin/AP

Brett Kavanaugh ne bo dovolil, da ga »lažne obtožbe« stanejo kandidature za vrhovnega sodnika ZDA. V intervjuju za Fox News je poudaril, da »ne gre nikamor«, čeprav ga več žensk obtožuje spolnih zlorab. Kavanaugh vseskozi zanika obtožbe: »Ne bom dopustil, da me lažne obtožbe izrinejo iz tega procesa,« je dejal voditeljici Marthi MacCallum.

Prva ga je spolnega nadlegovanja obtožila zdaj 51-letna Christine Blasey Ford, ki bo v četrtek pričala pred senatom, nato bo spregovoril tudi Kavanaugh. Fordova ga je obtožila, da jo je na srednješolski zabavi, ko je bila stara 15 let, on pa 17, poskušal pijan sleči in jo je pritisnil ob posteljo ter ji z roko zakril usta.

Nato je za New Yorker spregovorila še Deborah Ramirez, ki je bila njegova kolegica na Yalu. Povedala je, da se je na začetku 80. let na zabavi razgalil pred njo in da ji je z genitalijami silil v obraz. Triinpetdesetletnica se je še spomnila, da se mu je to zdelo smešno, je pa tudi priznala, da se marsičesa ne spomni, ker je bila pod vplivom alkohola.

Guardian medtem poroča, da se je odvetniku Michaelu Avenattiju, ki zagovarja tudi pornoigralko Stormy Daniels v njenem primeru proti Trumpu, oglasila še tretja ženska. Ta je o nečednostih, ki jih je počel zdaj kandidat za vrhovnega sodnika, pripravljena spregovoriti pred senatom. Če se je tako še pred kratkim zdela zanesljiva potrditev kandidata Donalda Trumpa za sodnika v ameriškem senatu, je zdaj to vse bolj negotovo.

Brett Kavanaugh zanika vse obtožbe. FOTO: Jacquelyn Martin/AP
Brett Kavanaugh zanika vse obtožbe. FOTO: Jacquelyn Martin/AP


Kaj je še povedal v intervjuju?


O obtožbah je zdaj 53-letnik spregovoril za Trumpu naklonjeno televizijo Fox News, na kateri je nastopil v spremstvu žene Ashley. Poudaril je, da ni »nikoli spolno napadel nikogar«.

»Pričakujem pravičen proces, kjer bom lahko zagovarjal svojo integriteto, svoje spoštovanje do žensk, začenši z ženskami, ki so me poznale pri 14 letih,« je dejal. »Ne sprašujem, ali je kdo morda doktorico Ford kdaj v življenju spolno napadel, vem pa, da jaz nikoli nisem nikogar spolno napadel.«



Nadaljeval je, da je dober človek in da vseskozi vzorno živi, da poskuša narediti čim več dobrega. »Nisem popoln, ampak nikoli, nikoli nisem storil česa takšnega,« je zatrdil in poudaril, da je ohranjal svojo nedolžnost še leta po srednji šoli. Ženske ga sicer ne obtožujejo, da bi jih posilil.


 

Oglasil se je tudi Trump

 
Trump je ob robu zasedanja Združenih narodov dejal, da so se te ženske pojavile naenkrat, da bi izrekle neutemeljene in popolnoma politične obtožbe. Svetovalka v Beli hiši Kellyanne Conway je k temu dodala, da gre za zaroto levega krila, kar spominja na besede Hillary Clinton, ki je obtožbe proti svojemu možu leta 1998 pripisala desnici.

Demokrati zdaj pozivajo, da bi glasovanje o vrhovnem sodniku prestavili, dokler ne bodo zadevam prišli do dna. 

Preberite še:

Komentarji: