»Kazen za Juliana Assangea je neprimerna in nesorazmerna«

Britansko sodišče je Assangea obsodilo na 50 tednov zaporne kazni, ker je kršil določila pogojnega izpusta.
Fotografija: Britansko sodišče je Assangea obsodilo na 50 tednov zaporne kazni, ker je kršil določila pogojnega izpusta. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Britansko sodišče je Assangea obsodilo na 50 tednov zaporne kazni, ker je kršil določila pogojnega izpusta. FOTO: Reuters

Skupina strokovnjakov ZN za človekove pravice je danes izrazila globoko zaskrbljenost zaradi kazni, ki so jo na sodišču v Londonu izrekli ustanovitelju Wikileaksa Julianu Assangeu. Zaradi kršitve določila pogojnega izpusta je bil namreč obsojen na 50 tednov zapora, kar je po oceni strokovnjakov ZN neprimerna in nesorazmerna kazen.

Assangea zadržujejo v strogo varovanem britanskem zaporu Belmarsh, »kot bi bil obsojen kakšnega hudega kaznivega dejanja,« je v izjavi navedla delovna skupina, ki jo je imenoval Svet ZN za človekove pravice. Kršenje določila pogojnega izpusta namreč delovna skupina ocenjuje za manjšo kršitev.

Britansko sodišče je Assangea obsodilo na 50 tednov zaporne kazni, ker je kršil določila pogojnega izpusta. Assange je bil namreč leta 2012 po aretaciji zaradi obtožb posilstva na Švedskem izpuščen na prostost, a se je potem izognil odločanju o izročitvi s pobegom na ekvadorsko veleposlaništvo.

Kršenje določila pogojnega izpusta delovna skupina ocenjuje za manjšo kršitev. FOTO: Daniel Leal-olivas/Afp
Kršenje določila pogojnega izpusta delovna skupina ocenjuje za manjšo kršitev. FOTO: Daniel Leal-olivas/Afp


Sodnica Deborah Taylor je ob izreku sodbe dejala, da si je težko zamisliti bolj resen primer kaznivega dejanja. S skrivanjem na veleposlaništvu se je Assange po njenih besedah namerno izogibal temu, da bi ga prijeli. To je nedvomno vplivalo na postopke na Švedskem, je poudarila.

Obenem je Assange po mnenju sodnice zlorabil privilegirani položaj, da bi izigral zakon in pokazal prezir do britanskega pravosodja.

Sodišče naj bi ameriško zahtevo za izročitev Assangea obravnavalo že v četrtek. Uradno so ga obtožili zarote z ameriško žvižgačko Chelsea Manning, tedaj še Bradleyjem Manningom, in sicer da ji je pomagal dešifrirati geslo računalniškega omrežja ameriške administracije.

Komentarji: